Tyst demonstrationståg mot antimuslimska hatbrott

Publicerad 2013-08-23

Ett tyst tåg gick genom Stockholm på fredagen i protest mot hatbrotten som drabbar kvinnor i slöja. Ett 30-tal, mestadels kvinnor höll upp skyltar med vittnesmål från kvinnor som drabbats av antimuslimska påhopp.

"Han sa j*vla äckel" stod det på en skylt som en kvinna bar. "Hon sa åk hem till ditt land", stod det på en annan skylt.

Vandringen anordnades av det privata initiativet Hijabuppropet som startade som en reaktion på att en gravid kvinna i slutet av förra veckan misshandlades i Farsta. Hon attackerades för att hon bar slöja. Gärningsmannen är inte gripen, men polisen utreder hatbrott.

Söndagen förra veckan väckte en debattartikel i Aftonbladet stor uppmärksamhet. Artikelförfattarna uppmanade alla kvinnor att på måndagen bära slöja för att protestera mot hatbrotten. Kvinnan i Farsta är en av många som drabbats av de antimuslimska brotten.

Justitieministern Beatrice Ask bjöd in initiativtagarna till hijabuppropet till ett möte. På det fick hon en kravlista. Ett av kraven var att regeringen måste tillsätta en kommission för att utreda hur utbredda antimuslimska hatbrott är och ta fram en åtgärdsplan.

– Det är svårt att säga hur mötet gick. Ännu har ingen kommission upprättats. Ask har lovat att återkomma till oss, säger Bilan Osman, en av initiativtagarna till Hijabuppropet.

På fredagen samlades ett 30-tal personer på Sergels torg i Stockholm för att tillsammans tåga i tystnad till Medborgarplatsen.

– Det är jättebra att det här börjar uppmärksammas. Men vi kan inte vara nöjda innan hatbrotten upphör, säger Osman.

Samtidigt som tåget samlades rapporterades det att den gravida kvinnan i Farsta misshandlats igen. Flera gärningsmän uppges ha slagit kvinnan och krävt att hon ska ta tillbaka sin förra anmälan. Kvinnan tvingades uppsöka sjukhus. En polisanmälan upprättades i torsdags och polisen utreder övergrepp i rättssak, skriver Dagens Nyheter.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA