Tyst demonstrationståg mot antimuslimska hatbrott

Publicerad 2013-08-23

Ett tyst tåg gick genom Stockholm på fredagen i protest mot hatbrotten som drabbar kvinnor i slöja. Ett 30-tal, mestadels kvinnor höll upp skyltar med vittnesmål från kvinnor som drabbats av antimuslimska påhopp.

"Han sa j*vla äckel" stod det på en skylt som en kvinna bar. "Hon sa åk hem till ditt land", stod det på en annan skylt.

Vandringen anordnades av det privata initiativet Hijabuppropet som startade som en reaktion på att en gravid kvinna i slutet av förra veckan misshandlades i Farsta. Hon attackerades för att hon bar slöja. Gärningsmannen är inte gripen, men polisen utreder hatbrott.

Söndagen förra veckan väckte en debattartikel i Aftonbladet stor uppmärksamhet. Artikelförfattarna uppmanade alla kvinnor att på måndagen bära slöja för att protestera mot hatbrotten. Kvinnan i Farsta är en av många som drabbats av de antimuslimska brotten.

Justitieministern Beatrice Ask bjöd in initiativtagarna till hijabuppropet till ett möte. På det fick hon en kravlista. Ett av kraven var att regeringen måste tillsätta en kommission för att utreda hur utbredda antimuslimska hatbrott är och ta fram en åtgärdsplan.

– Det är svårt att säga hur mötet gick. Ännu har ingen kommission upprättats. Ask har lovat att återkomma till oss, säger Bilan Osman, en av initiativtagarna till Hijabuppropet.

På fredagen samlades ett 30-tal personer på Sergels torg i Stockholm för att tillsammans tåga i tystnad till Medborgarplatsen.

– Det är jättebra att det här börjar uppmärksammas. Men vi kan inte vara nöjda innan hatbrotten upphör, säger Osman.

Samtidigt som tåget samlades rapporterades det att den gravida kvinnan i Farsta misshandlats igen. Flera gärningsmän uppges ha slagit kvinnan och krävt att hon ska ta tillbaka sin förra anmälan. Kvinnan tvingades uppsöka sjukhus. En polisanmälan upprättades i torsdags och polisen utreder övergrepp i rättssak, skriver Dagens Nyheter.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.