UEFA inför tuffare regler mot rasism

Publicerad 2013-05-24

Från och med den 1 juni inför det europeiska fotbollsförbundet UEFA tuffare regler mot rasism. Fotbollsspelare som uttrycker rasism riskerar tio matchers avstängning. Reglerna kommer att gälla internationella cuper och matcher.

– Vi sänder ett väldigt tydligt budskap om att detta beteende inte ska tolereras i någon form, sade UEFAS generalsekreterare Gianni Infantino. Rapporterar Svenska Dagbladet.

Rasism som framförs på läktarna kommer att kunna innebära att laget nästa match tvingas spela inför tomma läktare. Upprepad rasism kommer kunna straffas med böter på 427 000 kronor.

Tidigare har italiens landslagstränare Cesare Prandelli uppmanat samtliga fotbollsförbund att markera mot hot mot rasism efter att spelarena i AC-Milan Mario Balotelli och Kevin-Prince Boateng utsatts för läktarrasism i en match mot Roma, som spelades den 12 maj.

"Detta är inte bara ett problem för AC Milan och italienska fotboll utan detta är allas problem", sa Prandelli till Tutosport,

Balotelli och Boateng har vid flera tillfällen blivit rasistiskt påhoppade från publiken.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.