UEFA inför tuffare regler mot rasism

Publicerad 2013-05-24

Från och med den 1 juni inför det europeiska fotbollsförbundet UEFA tuffare regler mot rasism. Fotbollsspelare som uttrycker rasism riskerar tio matchers avstängning. Reglerna kommer att gälla internationella cuper och matcher.

– Vi sänder ett väldigt tydligt budskap om att detta beteende inte ska tolereras i någon form, sade UEFAS generalsekreterare Gianni Infantino. Rapporterar Svenska Dagbladet.

Rasism som framförs på läktarna kommer att kunna innebära att laget nästa match tvingas spela inför tomma läktare. Upprepad rasism kommer kunna straffas med böter på 427 000 kronor.

Tidigare har italiens landslagstränare Cesare Prandelli uppmanat samtliga fotbollsförbund att markera mot hot mot rasism efter att spelarena i AC-Milan Mario Balotelli och Kevin-Prince Boateng utsatts för läktarrasism i en match mot Roma, som spelades den 12 maj.

"Detta är inte bara ett problem för AC Milan och italienska fotboll utan detta är allas problem", sa Prandelli till Tutosport,

Balotelli och Boateng har vid flera tillfällen blivit rasistiskt påhoppade från publiken.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA