Ungersk park döps efter nazistallierad

Publicerad 2013-01-07

Ungersk park döps efter nazistallierad

AFP: Staden Gyomro har misslyckats med att stoppa att en park döps efter Miklos Horthy, som allierade Ungern med Nazityskland och som ledde Ungern under Förintelsen. Det var det högerextrema partiet Jobbik som förra året lade en motion om att döpa parken efter Horthy. Upprörda lokalbor lyckades dock få igenom en folkomröstning i staden om namnet. Valet ogiltigförklarades eftersom för få personer röstade, av de som röstade ville en majoritet stoppa parkens namnbyte.

Ingen har dömts för hatbrott i Malmö
TT: I Malmö har polisen betecknat 480 brott som hatbrott mellan 2010 och 2011. Inte ett enda av dessa har lett till en fällande dom i Malmö Tingsrätt. Brott som utförts med syfte att kränka någon för till exempel dess ursprung, sexuella läggning eller religion betecknas som hatbrott.

Jobbik planerar en demonstration mot romer
Politics.hu. Det högerextrema ungerska partiet Jobbik planerar en demonstration i Szigethalom, söder om Budapest efter ett knivbråk på en sportklubb. Jobbiks talesperson, Adam Mirkoczki, talar om en "zigenarterror" och säger att partiet vill visa att det "ungerska samhället inte är rädda för zigenarbrottsligheten". Mirkoczki uppger även att Jobbik vill införa en polisgrupp ska fokusera på romsk brottslighet.

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA