Ungersk park döps efter nazistallierad

Publicerad 2013-01-07

Ungersk park döps efter nazistallierad

AFP: Staden Gyomro har misslyckats med att stoppa att en park döps efter Miklos Horthy, som allierade Ungern med Nazityskland och som ledde Ungern under Förintelsen. Det var det högerextrema partiet Jobbik som förra året lade en motion om att döpa parken efter Horthy. Upprörda lokalbor lyckades dock få igenom en folkomröstning i staden om namnet. Valet ogiltigförklarades eftersom för få personer röstade, av de som röstade ville en majoritet stoppa parkens namnbyte.

Ingen har dömts för hatbrott i Malmö
TT: I Malmö har polisen betecknat 480 brott som hatbrott mellan 2010 och 2011. Inte ett enda av dessa har lett till en fällande dom i Malmö Tingsrätt. Brott som utförts med syfte att kränka någon för till exempel dess ursprung, sexuella läggning eller religion betecknas som hatbrott.

Jobbik planerar en demonstration mot romer
Politics.hu. Det högerextrema ungerska partiet Jobbik planerar en demonstration i Szigethalom, söder om Budapest efter ett knivbråk på en sportklubb. Jobbiks talesperson, Adam Mirkoczki, talar om en "zigenarterror" och säger att partiet vill visa att det "ungerska samhället inte är rädda för zigenarbrottsligheten". Mirkoczki uppger även att Jobbik vill införa en polisgrupp ska fokusera på romsk brottslighet.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.