Ungersk park döps efter nazistallierad

Publicerad 2013-01-07

Ungersk park döps efter nazistallierad

AFP: Staden Gyomro har misslyckats med att stoppa att en park döps efter Miklos Horthy, som allierade Ungern med Nazityskland och som ledde Ungern under Förintelsen. Det var det högerextrema partiet Jobbik som förra året lade en motion om att döpa parken efter Horthy. Upprörda lokalbor lyckades dock få igenom en folkomröstning i staden om namnet. Valet ogiltigförklarades eftersom för få personer röstade, av de som röstade ville en majoritet stoppa parkens namnbyte.

Ingen har dömts för hatbrott i Malmö
TT: I Malmö har polisen betecknat 480 brott som hatbrott mellan 2010 och 2011. Inte ett enda av dessa har lett till en fällande dom i Malmö Tingsrätt. Brott som utförts med syfte att kränka någon för till exempel dess ursprung, sexuella läggning eller religion betecknas som hatbrott.

Jobbik planerar en demonstration mot romer
Politics.hu. Det högerextrema ungerska partiet Jobbik planerar en demonstration i Szigethalom, söder om Budapest efter ett knivbråk på en sportklubb. Jobbiks talesperson, Adam Mirkoczki, talar om en "zigenarterror" och säger att partiet vill visa att det "ungerska samhället inte är rädda för zigenarbrottsligheten". Mirkoczki uppger även att Jobbik vill införa en polisgrupp ska fokusera på romsk brottslighet.

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA