Utredning av nazistmord kan återupptas

Publicerad 2013-04-29

Dansk polis kommer troligen återuppta ett över 20 år gammalt mord efter att en tidigare nazist pekat ut en ledande nazist som ansvarig för mordet. Det rapporterar den danska tidningen Ekstrabladet.

I mars 1992 dödades antirasisten Henrik Christensen av en kraftig brevbomb på Internationale Socialisters kontor i Köpenhamn. Mordet har inte klarats upp, men nu har den avhoppade nazisten Kim Fredriksson lämnat nya uppgifter till Ekstrabladet som kan leda till att fallet återupptas. Han berättar om ett möte, som hölls 2000, med ledande nazister från Öresundsregionen.

Den som höll i mötet var den nu avlidne Marcel Schilf, nazistorganisationen Blood and Honours dansktyska ledare. På mötet ska nazisterna talat om hur de ska bemöta militanta antifascistiska grupperingar. Schilfs svar ska varit att de skulle göra som i Danmark.

– Och så hänvisade han till bomben i Søllerødgade 1992, då de 'tog hand om kommunister', säger Kim Fredriksson för Ekstrabladet.

Schilf ska flera gånger ha talat om mordet och om att använda bomber mot antifascister.

Enligt Fredriksson ska flera nazister som haft höga positioner i Blood and Honour känt till Schilfs inblandning i mordet. Fredriksson uppger att han valt att gå ut med informationen eftersom han lämnat den nazistiska rörelsen och numera är antirasist.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA