Utredning av nazistmord kan återupptas

Publicerad 2013-04-29

Dansk polis kommer troligen återuppta ett över 20 år gammalt mord efter att en tidigare nazist pekat ut en ledande nazist som ansvarig för mordet. Det rapporterar den danska tidningen Ekstrabladet.

I mars 1992 dödades antirasisten Henrik Christensen av en kraftig brevbomb på Internationale Socialisters kontor i Köpenhamn. Mordet har inte klarats upp, men nu har den avhoppade nazisten Kim Fredriksson lämnat nya uppgifter till Ekstrabladet som kan leda till att fallet återupptas. Han berättar om ett möte, som hölls 2000, med ledande nazister från Öresundsregionen.

Den som höll i mötet var den nu avlidne Marcel Schilf, nazistorganisationen Blood and Honours dansktyska ledare. På mötet ska nazisterna talat om hur de ska bemöta militanta antifascistiska grupperingar. Schilfs svar ska varit att de skulle göra som i Danmark.

– Och så hänvisade han till bomben i Søllerødgade 1992, då de 'tog hand om kommunister', säger Kim Fredriksson för Ekstrabladet.

Schilf ska flera gånger ha talat om mordet och om att använda bomber mot antifascister.

Enligt Fredriksson ska flera nazister som haft höga positioner i Blood and Honour känt till Schilfs inblandning i mordet. Fredriksson uppger att han valt att gå ut med informationen eftersom han lämnat den nazistiska rörelsen och numera är antirasist.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.