Utredning av nazistmord kan återupptas

Publicerad 2013-04-29

Dansk polis kommer troligen återuppta ett över 20 år gammalt mord efter att en tidigare nazist pekat ut en ledande nazist som ansvarig för mordet. Det rapporterar den danska tidningen Ekstrabladet.

I mars 1992 dödades antirasisten Henrik Christensen av en kraftig brevbomb på Internationale Socialisters kontor i Köpenhamn. Mordet har inte klarats upp, men nu har den avhoppade nazisten Kim Fredriksson lämnat nya uppgifter till Ekstrabladet som kan leda till att fallet återupptas. Han berättar om ett möte, som hölls 2000, med ledande nazister från Öresundsregionen.

Den som höll i mötet var den nu avlidne Marcel Schilf, nazistorganisationen Blood and Honours dansktyska ledare. På mötet ska nazisterna talat om hur de ska bemöta militanta antifascistiska grupperingar. Schilfs svar ska varit att de skulle göra som i Danmark.

– Och så hänvisade han till bomben i Søllerødgade 1992, då de 'tog hand om kommunister', säger Kim Fredriksson för Ekstrabladet.

Schilf ska flera gånger ha talat om mordet och om att använda bomber mot antifascister.

Enligt Fredriksson ska flera nazister som haft höga positioner i Blood and Honour känt till Schilfs inblandning i mordet. Fredriksson uppger att han valt att gå ut med informationen eftersom han lämnat den nazistiska rörelsen och numera är antirasist.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA