peter mangs

Utredningar mot Mangs kan tas upp igen

Publicerad 2013-08-16

Tidigare nedlagda utredningar mot Peter Mangs kan återupptas om han väljer att fortsätta berätta om sina brott. Det uppger chefsåklagare Solveig Wollstad till Sveriges Radio.

Peter Mangs har bland annat dömts för två mord och åtta mordförsök. Mangs har tidigare nekat till samtliga brott. I veckan erkände Peter Mangs till Sydsvenskan att han begått ett av de mord som han dömts för och han antydde även att han låg bakom ett mord som han friats från. Chefsåklagare Solveig Wollstad är inte förvånad över att Mangs börjat prata.

– Ja, alltså det var väl inte helt oväntat. Han har ju pratat om brotten tidigare för andra personer, säger hon till Sveriges Radio.

När det gäller mordet som Peter Mangs antytt att han begått är chanserna små för att det tas upp. Grundprincipen är att en person inte ska dömas för ett brott som han friats för, skriver Sveriges Radio.

Mangs misstänktes inledningsvis bland annat för ytterligare två mordförsök som aldrig prövats i rätten. Dessa kan tas upp igen. Ett gäller en 16-årig pojke som mördades med flera skott när han cyklade till sin fotbollsträning 2006. Ett annat gäller en man som sköts i ryggen på en busshållplats några veckor innan Mangs greps.

– De är ju nedlagda för att jag bedömde, och min kollega också, att vi inte kunde styrka brott. Skulle det komma fram nya saker där kan man alltså öppna utredningen på nytt, säger chefsåklagare Solveig Wollstad till Ekot.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA