peter mangs

Utredningar mot Mangs kan tas upp igen

Publicerad 2013-08-16

Tidigare nedlagda utredningar mot Peter Mangs kan återupptas om han väljer att fortsätta berätta om sina brott. Det uppger chefsåklagare Solveig Wollstad till Sveriges Radio.

Peter Mangs har bland annat dömts för två mord och åtta mordförsök. Mangs har tidigare nekat till samtliga brott. I veckan erkände Peter Mangs till Sydsvenskan att han begått ett av de mord som han dömts för och han antydde även att han låg bakom ett mord som han friats från. Chefsåklagare Solveig Wollstad är inte förvånad över att Mangs börjat prata.

– Ja, alltså det var väl inte helt oväntat. Han har ju pratat om brotten tidigare för andra personer, säger hon till Sveriges Radio.

När det gäller mordet som Peter Mangs antytt att han begått är chanserna små för att det tas upp. Grundprincipen är att en person inte ska dömas för ett brott som han friats för, skriver Sveriges Radio.

Mangs misstänktes inledningsvis bland annat för ytterligare två mordförsök som aldrig prövats i rätten. Dessa kan tas upp igen. Ett gäller en 16-årig pojke som mördades med flera skott när han cyklade till sin fotbollsträning 2006. Ett annat gäller en man som sköts i ryggen på en busshållplats några veckor innan Mangs greps.

– De är ju nedlagda för att jag bedömde, och min kollega också, att vi inte kunde styrka brott. Skulle det komma fram nya saker där kan man alltså öppna utredningen på nytt, säger chefsåklagare Solveig Wollstad till Ekot.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.