jimmie akesson

Jimmie Åkessons utspel i Svenska Dagbladet ifrågasätts. (Foto: Expo)

Utspel av Jimmie Åkesson möter kritik bland de egna

Publicerad 2013-11-18

För att få inflytande efter riksdagsvalet nästa år kan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lägga frågan om invandring åt sidan. Det säger han i en intervju i Svenska Dagbladet. Utspelet har lett till reaktioner i de egna leden. Ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand menar att Åkesson måste vara felciterad. Efter kritiken backar Åkesson delvis från sitt utspel.

I en intervju som Svenska Dagbladet publicerade på söndagen sträcker Jimmie Åkesson ut en hand mot de andra riksdagspartierna. Han säger sig vara beredd att i förhandlingar med övriga partier lägga invandringspolitiken åt sidan för att på så sätt kunna göra överenskommelser i andra frågor.

– Det här är en utsträckt hand från min sida. Jag säger nu: Om ni har problem med att prata om invandringspolitiken, så kan vi prata om något annat, helt förutsättningslöst. Om vi får en besvärlig parlamentarisk situation efter valet, så har vi ett gemensamt ansvar att lösa den. Det är min pragmatiska hållning.

Utspelet har lett till reaktioner inom partiet.
– Jag utgår ifrån att Jimmie inte menar det så som det har framställts. Det måste ha skett ett missförstånd eller att han har blivit felciterad, säger Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, till Aftonbladet.

Kasselstrand menar att samarbeten måste innebära att partiet får något tillbaka och hänvisar till att frågan om invandring är partiets viktigaste.

Även riksdagsledamoten Anna Hagwall har reagerat och menar att invandringsfrågan inte går att lägga åt sidan.

– Den genomsyrar alla politikområden. Jag vet inte hur han har tänkt, men det är något vi kommer att prata om på våra kommande landsdagar, säger hon till Aftonbladet.

Efter kritiken backar Jimmie Åkesson något från sitt uttalande och hävdar att citatet är taget ur sitt sammanhang.

– Jag kommer inte att släppa fram en regering aktivt utan att vi får tillbaka något i invandringspolitiken, säger han till Aftonbladet.

Utspelet har mötts av kyla från de övriga riksdagspartierna. Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld säger till Aftonbladet att han tror att Åkesson försöker nå nya väljare genom sitt utspel.

– Han anser att invandringspolitiken ligger till grund för de flesta av dagens samhällsproblem. Det blir då mycket svårt att göra uppgörelser även i andra sakpolitiska områden, säger han.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA