Vallentunamördare får sluten ungdomsvård

Publicerad 2013-03-21

En 18-åring med kopplingar till nazistiska Svenska motståndsröelsen dömdes på torsdagen till sluten ungdomsvård i tre år för det brutala mordet på 22-årige Joakim Karlsson i Vallentuna i höstas.

Domen meddelades på förmiddagen i Attunda tingsrätt. En enig tingsrätt menar att det är ställt bortom rimligt tvivel att 18-åringen är skyldig. Bland annat fanns blod från Karlsson på en kniv som beslagtagits från honom.

Gärningsmannen var 17 år då brottet begicks och döms därför till sluten ungdomsvård.

- Vi har kommit fram till att bevisningen räcker för att fälla för mord och att straffet bör bli sluten ungdomsvård. Det rör sig om ett allvarligt brott, med ett straffvärde på ca 12 års fängelse för en vuxen, kommenterar rådman Mikael Swahn i ett pressmeddelande.

Joakim Karlsson blev brutalt misshandlad i Vallentuna centrum i slutet av september förra året. 18-åringen och en annan gärningsman högg honom i bröstet åtta gånger med en kniv och stampade därefter flera gånger på hans huvud. Nio dagar därefter förklarades han hjärndöd och hans familj valde att stänga av respiratorn.

Den andre misstänkte gärningsmannen, 22 år gammal, är fortfarande på fri fot. En annan 18-årig man häktades först tillsammans med 18-åringen, men släpptes sedan. Han har istället vittnat i rättegången mot den nu dömda 18-åringen.

18-åringen är tidigare dömd för misshandel och hets mot folkgrupp. Både han och 22-åringen har kopplingar till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och befann sig på en fest tillsammans med flera SMR-aktivister samma kväll som mordet begicks.

Organisationen uppmanar till våld och dess aktivister är ofta dömda för vålds- och vapenbrott.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA