Vapen till salu på NDL:s facebooksida

Publicerad 2013-02-27

En tidigare medlem av högerextrema Norwegian Defence League, NDL, försöker sälja vapen på organisationens facebooksida. Det skriver den antirasistiska organisationen Vepsen.

Mannen, som numera är en av två ledare för den religiösa sekten Norges Kristne, annonserade i helgen ut vapnen.

"Någon som behöver skjutvapen? Kontakta mig för att köpa antika vapen som är lagliga att köpa för alla utan tillåtelse från polisen. Allt som finns på den amerikanska marknaden skaffas till en rimlig peng", skriver han på NDL:s facebooksida.

Han hävdar att vapen tillverkade innan 1890 är fria att sälja utan tillstånd i Norge. När han i kommentarer till inlägget blir tillfrågad om vapnen är plomberade skriver han att han "sätter sin ära i att aldrig sälja vapen som inte kan användas".

Retoriken på antimuslimska NDL:s facebooksida är ofta hotfull mot norska politiker, som omnämns som förrädare. Det saknas inte heller exempel på när NDL-medlemmar riktar uttalade hot mot landets institutioner - för två veckor sedan greps en NDL-medlem i Oslo efter att han riktat hot mot det norska parlamentet. Det är också sedan tidigare känt att terroristen Anders Behring Breivik under en tid var medlem i NDL.

Författaren och journalisten Øyvind Strømmen menar att mannens försök till försäljning av vapen är problematiskt.

– När det kombineras med den typen av retorik som finns på sidan blir man oroad, säger han till Vepsen.

Mannen som annonserade ut vapnen säger till Vepsen att han avböjer att kommentera frågan, men säger att han inte gjort något olagligt.

Sekten Norges Kristne har gjort sig kända för att vilja utvisa kriminella invandrare till Nordpolen, Sahara "eller annat internationellt ingenmansland". Kravet för politisk asyl ska enligt partiet vara att personen gått till fots "iförd sandaler, kappa och stav precis som Moses." Man har också hävdat att terrordåden på Utöya och i Oslo den 22 juli var Guds straff efter sekulariseringen av Norge.
Robin Folkö

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.