Varg Vikerns släpps

Publicerad 2013-07-19

Den norske musikern och högerextremisten Varg Vikernes släpptes under torsdagen av fransk polis. Åklagaren kunde inte hitta tillräckliga bevis för att Vikernes skulle ha planerat en massaker.

Det var på tisdagen som den franska säkerhetstjänsten grep Varg Vikernes och hans fru i morgonräd på parets gård i centrala Frankrike.
Enligt uppgifter i fransk media ska polisen ha hittat fem vapen på gården, alla lagligt inköpta av Vikernes fru som har vapenlicens.

Den ökände norske högerextremisten Varg Vikernes har hållits under upp sikt av den franska säkerhetstjänsten sedan han kom till landet. Bland annat har han dragit uppmärksamhet till sig genom rasistiska och våldsförhärligande texter på hans två sajter på nätet. När polisen fick information om att hans fru dessutom köpt vapen valde polisen att slå till.

Men efter husrannsakan i veckan finns det nu alltså inte tillräckliga bevis för åklagaren att hålla kvar Vikernes.
– Mot bakgrund av de fakta som lagts fram är steget väldigt långt till ett eventuellt terrordåd, säger Vikernes advokat Julien Freyssinet till RTL.

Vikernes har tidigare dömts till fängelse i 21 år för att ha knivmördat en bandmedlem, samt anlagt ett antal kyrkobränder.
2009 släpptes han fri efter att ha suttit 16 år i fängelse.
Daniel Poohl

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA