Varg Vikerns släpps

Publicerad 2013-07-19

Den norske musikern och högerextremisten Varg Vikernes släpptes under torsdagen av fransk polis. Åklagaren kunde inte hitta tillräckliga bevis för att Vikernes skulle ha planerat en massaker.

Det var på tisdagen som den franska säkerhetstjänsten grep Varg Vikernes och hans fru i morgonräd på parets gård i centrala Frankrike.
Enligt uppgifter i fransk media ska polisen ha hittat fem vapen på gården, alla lagligt inköpta av Vikernes fru som har vapenlicens.

Den ökände norske högerextremisten Varg Vikernes har hållits under upp sikt av den franska säkerhetstjänsten sedan han kom till landet. Bland annat har han dragit uppmärksamhet till sig genom rasistiska och våldsförhärligande texter på hans två sajter på nätet. När polisen fick information om att hans fru dessutom köpt vapen valde polisen att slå till.

Men efter husrannsakan i veckan finns det nu alltså inte tillräckliga bevis för åklagaren att hålla kvar Vikernes.
– Mot bakgrund av de fakta som lagts fram är steget väldigt långt till ett eventuellt terrordåd, säger Vikernes advokat Julien Freyssinet till RTL.

Vikernes har tidigare dömts till fängelse i 21 år för att ha knivmördat en bandmedlem, samt anlagt ett antal kyrkobränder.
2009 släpptes han fri efter att ha suttit 16 år i fängelse.
Daniel Poohl

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA