Varg Vikerns släpps

Publicerad 2013-07-19

Den norske musikern och högerextremisten Varg Vikernes släpptes under torsdagen av fransk polis. Åklagaren kunde inte hitta tillräckliga bevis för att Vikernes skulle ha planerat en massaker.

Det var på tisdagen som den franska säkerhetstjänsten grep Varg Vikernes och hans fru i morgonräd på parets gård i centrala Frankrike.
Enligt uppgifter i fransk media ska polisen ha hittat fem vapen på gården, alla lagligt inköpta av Vikernes fru som har vapenlicens.

Den ökände norske högerextremisten Varg Vikernes har hållits under upp sikt av den franska säkerhetstjänsten sedan han kom till landet. Bland annat har han dragit uppmärksamhet till sig genom rasistiska och våldsförhärligande texter på hans två sajter på nätet. När polisen fick information om att hans fru dessutom köpt vapen valde polisen att slå till.

Men efter husrannsakan i veckan finns det nu alltså inte tillräckliga bevis för åklagaren att hålla kvar Vikernes.
– Mot bakgrund av de fakta som lagts fram är steget väldigt långt till ett eventuellt terrordåd, säger Vikernes advokat Julien Freyssinet till RTL.

Vikernes har tidigare dömts till fängelse i 21 år för att ha knivmördat en bandmedlem, samt anlagt ett antal kyrkobränder.
2009 släpptes han fri efter att ha suttit 16 år i fängelse.
Daniel Poohl

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.