tony wiklander

Riksdagsledamoten Tony Wiklander (SD) stäms för förtal av SD:s regionråd i Skåne. (Foto: Expo)

Veteran i SD stämmer riksdagsman för förtal

Publicerad 2013-11-08

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Tony Wiklander har stämts för förtalsbrott av partiveteranen Jens Leandersson som sitter i region Skåne. Stämningen handlar om en revisionsberättelse där Wiklander beskriver Leandersson i nedsättande termer.

Jens Leandersson kräver skadestånd för en revisionsberättelse från 2012 som upprättats av riksdagsledamoten Tony Wiklander och ytterligare en lekmannarevisor, skriver Juridikfronten. I revisionsberättelsen anklagas Jens Leandersson för att "närmast maniskt förfölja medlemmar". Leandersson påstås även ha spridit "giftiga skvaller" och "direkta lögner" om medlemmar. Dessutom anklagas Leandersson för att gett sin distriktsordförande Mikael Eskilandersson en örfil.

Han skriver i stämningen att han inte känner igen sig i beskrivningen och att han utmålats som en brottsling. Han menar att uppgifterna skadat hans anseende och söker upprättelse.

Jens Leandersson kräver 15 000 kronor i skadestånd från de som undertecknat revisionsberättelsen.

Under en längre tid har det pågått en internkonflikt inom Sverigedemokraterna i Skåne. 2011, då Leandersson fortfarande var ordförande i Sverigedemokraternas distrikt Syd utspelade sig konflikterna inför öppen ridå. Bland annat ville partisekreteraren Björn Söder avsätta honom. Samma år tog Mikael Eskilandersson över ordförandeskapet i Skånedistriktet. Leandersson anklagades senare för att ha slagit till Eskilandersson i samband med ett möte i regionfullmäktige. Leandersson har dementerat detta och menar att det handlat om illvillig ryktesspridning.

Innan konflikterna var Leandersson en viktig kugge i det sverigedemokratiska partibygget. Han tillhörde länge partiets innersta krets och har haft flera tunga uppdrag på riksnivå. När partiet 2008 fyllde 20 år var han redaktör för partiets jubileumsbok.

I oktober i år lade Leandersson upp sitt sönderklippta medlemskort på sociala medier med texten "Ett klipp som kommer att glädja hatarna".

Expo Idag har sökt Jens Leandersson och Tony Wiklander för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA