tony wiklander

Riksdagsledamoten Tony Wiklander (SD) stäms för förtal av SD:s regionråd i Skåne. (Foto: Expo)

Veteran i SD stämmer riksdagsman för förtal

Publicerad 2013-11-08

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Tony Wiklander har stämts för förtalsbrott av partiveteranen Jens Leandersson som sitter i region Skåne. Stämningen handlar om en revisionsberättelse där Wiklander beskriver Leandersson i nedsättande termer.

Jens Leandersson kräver skadestånd för en revisionsberättelse från 2012 som upprättats av riksdagsledamoten Tony Wiklander och ytterligare en lekmannarevisor, skriver Juridikfronten. I revisionsberättelsen anklagas Jens Leandersson för att "närmast maniskt förfölja medlemmar". Leandersson påstås även ha spridit "giftiga skvaller" och "direkta lögner" om medlemmar. Dessutom anklagas Leandersson för att gett sin distriktsordförande Mikael Eskilandersson en örfil.

Han skriver i stämningen att han inte känner igen sig i beskrivningen och att han utmålats som en brottsling. Han menar att uppgifterna skadat hans anseende och söker upprättelse.

Jens Leandersson kräver 15 000 kronor i skadestånd från de som undertecknat revisionsberättelsen.

Under en längre tid har det pågått en internkonflikt inom Sverigedemokraterna i Skåne. 2011, då Leandersson fortfarande var ordförande i Sverigedemokraternas distrikt Syd utspelade sig konflikterna inför öppen ridå. Bland annat ville partisekreteraren Björn Söder avsätta honom. Samma år tog Mikael Eskilandersson över ordförandeskapet i Skånedistriktet. Leandersson anklagades senare för att ha slagit till Eskilandersson i samband med ett möte i regionfullmäktige. Leandersson har dementerat detta och menar att det handlat om illvillig ryktesspridning.

Innan konflikterna var Leandersson en viktig kugge i det sverigedemokratiska partibygget. Han tillhörde länge partiets innersta krets och har haft flera tunga uppdrag på riksnivå. När partiet 2008 fyllde 20 år var han redaktör för partiets jubileumsbok.

I oktober i år lade Leandersson upp sitt sönderklippta medlemskort på sociala medier med texten "Ett klipp som kommer att glädja hatarna".

Expo Idag har sökt Jens Leandersson och Tony Wiklander för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.