kanelbullens dag

Röda Korset anordnade kanelbulleaktioner på ett flertal platser i landet, däribland Mariatorget och Skärholmen i Stockholm. (Foto: David Lagerlöf/Expo).

"Vi vill använda dagen för medmänsklighet"

Publicerad 2013-10-04

Röda Korset uppmärksammar kanelbullens dag på flera orter runt om i Sverige som en manifestation mot rasism och för gemenskap. I Stockholm delade elever och lärare ut bullar och flygblad på Mariatorget och Skärholmen.

– Vi vill inte att detta ska vara ytterligare en kommersiell dag. Vi vill vända den till en dag för våra medmänniskor, säger två studerande på Röda korsets folkhögskola, Moa Fischer Andersson och Sabina Henriksson, som delar ut bullar och antirasistiska flygblad i Skärholmen, söder om Stockholm.

I Skärholmen är det sex grupper på två personer som talar om medmänsklighet och bjuder på bullar. På Mariatorget i centrala Stockholm pågår även där utdelning av kanelbullar.

– Vi vill använda dagen för medmänsklighet i Sverige och allas lika värde, säger Margareta Ottoson, chef för Idé och läranden.

Ottosson säger att responsen bland allmänheten varit positiv. Röda Korset anordnar liknade aktiviteter på en rad orter i Sverige.

– På landsbygd i förorter och statskärnor uppmärksammas dagen och laddas med medmänsklighet, säger Ottosson.

På flera håll har även lokala initiativ tagits. Expo rapporterade tidigare om Flen mot främlingsfientlighet som uppmärksammar dagen.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA