kanelbullens dag

Röda Korset anordnade kanelbulleaktioner på ett flertal platser i landet, däribland Mariatorget och Skärholmen i Stockholm. (Foto: David Lagerlöf/Expo).

"Vi vill använda dagen för medmänsklighet"

Publicerad 2013-10-04

Röda Korset uppmärksammar kanelbullens dag på flera orter runt om i Sverige som en manifestation mot rasism och för gemenskap. I Stockholm delade elever och lärare ut bullar och flygblad på Mariatorget och Skärholmen.

– Vi vill inte att detta ska vara ytterligare en kommersiell dag. Vi vill vända den till en dag för våra medmänniskor, säger två studerande på Röda korsets folkhögskola, Moa Fischer Andersson och Sabina Henriksson, som delar ut bullar och antirasistiska flygblad i Skärholmen, söder om Stockholm.

I Skärholmen är det sex grupper på två personer som talar om medmänsklighet och bjuder på bullar. På Mariatorget i centrala Stockholm pågår även där utdelning av kanelbullar.

– Vi vill använda dagen för medmänsklighet i Sverige och allas lika värde, säger Margareta Ottoson, chef för Idé och läranden.

Ottosson säger att responsen bland allmänheten varit positiv. Röda Korset anordnar liknade aktiviteter på en rad orter i Sverige.

– På landsbygd i förorter och statskärnor uppmärksammas dagen och laddas med medmänsklighet, säger Ottosson.

På flera håll har även lokala initiativ tagits. Expo rapporterade tidigare om Flen mot främlingsfientlighet som uppmärksammar dagen.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA