kanelbullens dag

Röda Korset anordnade kanelbulleaktioner på ett flertal platser i landet, däribland Mariatorget och Skärholmen i Stockholm. (Foto: David Lagerlöf/Expo).

"Vi vill använda dagen för medmänsklighet"

Publicerad 2013-10-04

Röda Korset uppmärksammar kanelbullens dag på flera orter runt om i Sverige som en manifestation mot rasism och för gemenskap. I Stockholm delade elever och lärare ut bullar och flygblad på Mariatorget och Skärholmen.

– Vi vill inte att detta ska vara ytterligare en kommersiell dag. Vi vill vända den till en dag för våra medmänniskor, säger två studerande på Röda korsets folkhögskola, Moa Fischer Andersson och Sabina Henriksson, som delar ut bullar och antirasistiska flygblad i Skärholmen, söder om Stockholm.

I Skärholmen är det sex grupper på två personer som talar om medmänsklighet och bjuder på bullar. På Mariatorget i centrala Stockholm pågår även där utdelning av kanelbullar.

– Vi vill använda dagen för medmänsklighet i Sverige och allas lika värde, säger Margareta Ottoson, chef för Idé och läranden.

Ottosson säger att responsen bland allmänheten varit positiv. Röda Korset anordnar liknade aktiviteter på en rad orter i Sverige.

– På landsbygd i förorter och statskärnor uppmärksammas dagen och laddas med medmänsklighet, säger Ottosson.

På flera håll har även lokala initiativ tagits. Expo rapporterade tidigare om Flen mot främlingsfientlighet som uppmärksammar dagen.
Daniel Vergara

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.