Vill stänga av spelare som inte sjunger nationalsången

Publicerad 2013-03-22

Front National kräver att landets fotbollsstjärna Karim Benzema stängs av från landslaget. Anledning: Han vill inte sjunga nationalsången.

– Jag älskar det franska landslaget. Jag kan inte förstå hur någon kan ifrågasätta det. Det är en dröm att spela i landslaget, men ingen kan tvinga mig att sjunga, sa Benzema, i fransk radio rapporterar Daily Mail.

Karim Benzema spelar i den spanska toppklubben Real Madrid. Han är född i Frankrike, men har algerisk bakgrund. Det var i fransk radio som han förklarade att han inte har några intentioner att sjunga den franska nationalsången La Marseillaise. Benzema förklarade att han följer den franska fotbollslegenden Zinedine Zidanes exempel, som inte heller sjöng nationalsången.

– Jag kan inte förstå problemet Zidane sjöng inte . Vi har supportrar på stadion som inte sjunger. Det viktiga är att vi är förenade, menar Benzema.

Uttalandet stack i det högerextrema paritet Front Nationals ögon. Deras rådgivare för sportfrågor, Eric Domard, skrev i ett pressmeddelande:

"Front National fördömer den provocerande attityden som återigen smutsar ner det franska landslagets rykte. Efter fiaskot med lagets revolt under VM 2010 och vissa spelares övergrepp 2012".

Under VM 2010 vägrade landslaget att delta på en träning i protest mot att det franska fotbollsförbundet uteslutit fotbollsspelaren Nicolas Anelka efter en dispyt med tränaren. I EM 2012 utbröt ett bråk mellan franska spelare.

Domard anklagade även Benzema för att var en "fotbollens legoknekt som visar ett förakt för den franska tröjan som han är så lyckosam att få bära."

Front National har tidigare attackerat franska landslagsspelare. När Frankrike blev världens bästa lag efter att ha vunnit VM 1998, deltog inte den dåvarande partiledaren Jean-Marie Le Pen i folkfesten. Han protesterade mot att laget hade mörkhyade spelare och inte såg tillräckligt "franskt" ut. 2006 gick han till attack mot landslagets tränare som han menade plockat in för många svarta spelare till landslagstruppen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA