Vit makt-anhängare planerade skolmassaker

Publicerad 2013-01-08

En skolmassaker i Alabama, USA kan ha hejdats efter att en 17-åring gripits. Han misstänks för att ha planerat ett attentat på afroamerikanska studenter. 17-åringen har bland annat förvarat material som används för bombtillverkningar. Han har även fört anteckningar över planerade måltavlor.

17-åringen misstänks för att ha förberett en attack. En utredning inleddes efter att en lärare hittat 17-åringens anteckningar med planer på en terroristattack. I anteckningarna fanns bland annat en lista med fem till sex namn på studenter och en lärare. Samtliga på listan är afroamerikaner utan ett namn som är på en student som 17-åringen menar är homosexuell.

I en husrannsakan i 17-åringens hem hittade polisen material för att tillverka bomber. Polisen uppger att 17-åringens planer på attacken mot skolan varit noga genomtänkta och inte långt ifrån att kunna genomföras. I Förhör har 17-åringen sagt att han är vit makt-anhängare. Polisen har dock inte knutit honom till någon specifik organisation, rapporterar Southern Poverty Law Center.

FBI har kopplats in på fallet och kan föreslå att det utreds som ett federalt hatbrott. Sannolikheten för att det sker bedöms inte som stor eftersom den misstänkte gärningsmannen är minderårig.

17-åringen hävdade initialt att hans anteckningar bara byggt på fantasier och inte varit ämnade att genomföras, rapporterar Southern Poverty Law Center.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.