Zlatan utsatt för rasistiskt påhopp

Publicerad 2013-02-07

På onsdagens match mellan Sverige och Argentina höll flera åskådare en banderoll som beskrev Zlatan Ibrahimovic som "zigenare". Friends arenas säkerhetsansvarige uppger till Expressen att banderollen plockades ned.

På banderollen som hölls upp stod det "Zlatan Zingaro", Zingaro är italienska för zigenare, som är en nedsättande term på romer. En källa till Expressen säger att han uppmärksammade vakterna på banderollen, men att dessa inte agerade. Det är uppgifter som Anders Sigurdsson, säkerhetsansvarig på Friends arena dementerar.

– Den togs ner. Det såg jag själv när man gick och sa till dem att plocka ner och ta undan den, säger han till Expressen.

Fotbollsförbundets generalsekreterare Mikael Stantoft kände inte till att banderollen fanns på läktaren och tar avstånd från den.

– I min värld är det nolltolerans med hets mot individ och folkgrupp, säger Sanstoft till Expressen.

Det internationella fotbollsförbundet FIFA meddelade i januari att de tar krafttag mot rasism. På Twitter skrev FIFA:s ordförande Sepp Blatter att han önskar att klubbar ska kunna straffas med poängavdrag och till och med nedflyttning.

I januari straffade också FIFA Bulgarien och Ungern som kommer att få spela en EM-kvalmatch utan publik på grund av rasism från supportrar.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.