Zlatan utsatt för rasistiskt påhopp

Publicerad 2013-02-07

På onsdagens match mellan Sverige och Argentina höll flera åskådare en banderoll som beskrev Zlatan Ibrahimovic som "zigenare". Friends arenas säkerhetsansvarige uppger till Expressen att banderollen plockades ned.

På banderollen som hölls upp stod det "Zlatan Zingaro", Zingaro är italienska för zigenare, som är en nedsättande term på romer. En källa till Expressen säger att han uppmärksammade vakterna på banderollen, men att dessa inte agerade. Det är uppgifter som Anders Sigurdsson, säkerhetsansvarig på Friends arena dementerar.

– Den togs ner. Det såg jag själv när man gick och sa till dem att plocka ner och ta undan den, säger han till Expressen.

Fotbollsförbundets generalsekreterare Mikael Stantoft kände inte till att banderollen fanns på läktaren och tar avstånd från den.

– I min värld är det nolltolerans med hets mot individ och folkgrupp, säger Sanstoft till Expressen.

Det internationella fotbollsförbundet FIFA meddelade i januari att de tar krafttag mot rasism. På Twitter skrev FIFA:s ordförande Sepp Blatter att han önskar att klubbar ska kunna straffas med poängavdrag och till och med nedflyttning.

I januari straffade också FIFA Bulgarien och Ungern som kommer att få spela en EM-kvalmatch utan publik på grund av rasism från supportrar.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA