Zlatan utsatt för rasistiskt påhopp

Publicerad 2013-02-07

På onsdagens match mellan Sverige och Argentina höll flera åskådare en banderoll som beskrev Zlatan Ibrahimovic som "zigenare". Friends arenas säkerhetsansvarige uppger till Expressen att banderollen plockades ned.

På banderollen som hölls upp stod det "Zlatan Zingaro", Zingaro är italienska för zigenare, som är en nedsättande term på romer. En källa till Expressen säger att han uppmärksammade vakterna på banderollen, men att dessa inte agerade. Det är uppgifter som Anders Sigurdsson, säkerhetsansvarig på Friends arena dementerar.

– Den togs ner. Det såg jag själv när man gick och sa till dem att plocka ner och ta undan den, säger han till Expressen.

Fotbollsförbundets generalsekreterare Mikael Stantoft kände inte till att banderollen fanns på läktaren och tar avstånd från den.

– I min värld är det nolltolerans med hets mot individ och folkgrupp, säger Sanstoft till Expressen.

Det internationella fotbollsförbundet FIFA meddelade i januari att de tar krafttag mot rasism. På Twitter skrev FIFA:s ordförande Sepp Blatter att han önskar att klubbar ska kunna straffas med poängavdrag och till och med nedflyttning.

I januari straffade också FIFA Bulgarien och Ungern som kommer att få spela en EM-kvalmatch utan publik på grund av rasism från supportrar.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA