(S)-annons anklagar DF för lönedumpning

Publicerad 2014-05-14

I en socialdemokratisk helsidesannons i flera stora tidningar i Danmark anklagas Dansk Folkepartis toppkandidat i Europavalet för att stå bakom lönedumpning. Annonsen har dragit igång en debatt och Dansk Folkeparti menar att annonsen utgör "skrämselpropaganda".

"Avslöjande: Morten Messerschmidt stöder lönedumpning", är rubriken på socialdemokraternas annons i EkstraBladet och BT. I annonsen uppmanas väljarna att rösta på Socialdemokraternas toppkandidat Jeppe Kofod om de vill motverka lönedumpning.

Morten Messerschmidt är Dansk Folkepartis toppkandidat i valet till Europa parlamentet. I annonsen lyfter socialdemokraterna upp exempel där Messerschmid ska ha gett stöd åt lönedumpning:

I februari i år röstade Messerschmidt för att anställda i den offentliga transportsektorn ska kunna tvingas till att arbeta även under strejk. 2010 röstade han emot att egenföretagare inom åkerinäringen ska omfattas av arbetstidsregler.

Annonsen har orsakat en debatt i Danmark som handlar om att klimatet i valrörelsen hårdnat. Kofod avvisar att kampanjen skulle vara ett personangrepp mot Messerschmidt.

– Det är viktigt för mig att visa på skillnaden mellan oss och Dansk Folkeparti på den här punkten, för vi kan se att Dansk Folkeparti röstat på förslag i parlamentet som försvagar kampen mot lönedumpning och det vill vi uppmärksamma, säger Jeppe Kofod till Jydske Vestkysten.

Morten Messerschmidt menar att Socialdemokraternas kampanj är skrattretande och hävdar att Dansk Folkeparti inte alls verkar för lönedumpning. Han hänvisar till att partiet varnat för lönedumpning i samband med att EU utvidgades 2004 och flera östeuropeiska länder anslöt sig till unionen, rapporterar DR.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro