(S)-annons anklagar DF för lönedumpning

Publicerad 2014-05-14

I en socialdemokratisk helsidesannons i flera stora tidningar i Danmark anklagas Dansk Folkepartis toppkandidat i Europavalet för att stå bakom lönedumpning. Annonsen har dragit igång en debatt och Dansk Folkeparti menar att annonsen utgör "skrämselpropaganda".

"Avslöjande: Morten Messerschmidt stöder lönedumpning", är rubriken på socialdemokraternas annons i EkstraBladet och BT. I annonsen uppmanas väljarna att rösta på Socialdemokraternas toppkandidat Jeppe Kofod om de vill motverka lönedumpning.

Morten Messerschmidt är Dansk Folkepartis toppkandidat i valet till Europa parlamentet. I annonsen lyfter socialdemokraterna upp exempel där Messerschmid ska ha gett stöd åt lönedumpning:

I februari i år röstade Messerschmidt för att anställda i den offentliga transportsektorn ska kunna tvingas till att arbeta även under strejk. 2010 röstade han emot att egenföretagare inom åkerinäringen ska omfattas av arbetstidsregler.

Annonsen har orsakat en debatt i Danmark som handlar om att klimatet i valrörelsen hårdnat. Kofod avvisar att kampanjen skulle vara ett personangrepp mot Messerschmidt.

– Det är viktigt för mig att visa på skillnaden mellan oss och Dansk Folkeparti på den här punkten, för vi kan se att Dansk Folkeparti röstat på förslag i parlamentet som försvagar kampen mot lönedumpning och det vill vi uppmärksamma, säger Jeppe Kofod till Jydske Vestkysten.

Morten Messerschmidt menar att Socialdemokraternas kampanj är skrattretande och hävdar att Dansk Folkeparti inte alls verkar för lönedumpning. Han hänvisar till att partiet varnat för lönedumpning i samband med att EU utvidgades 2004 och flera östeuropeiska länder anslöt sig till unionen, rapporterar DR.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA