ian wachtmeister

Ian Wachtmeister talade i tisdags för KDU-Stockholm. Tidigare har han varit partiledare för Ny Demokrati och rådgivare åt Jimmie Åkesson. (Foto Expo)

Wachtmeister talade för KDU

Publicerad 2014-01-30

Ian Wachtmeister, tidigare partiledare för Ny Demokrati och Jimmie Åkessons rådgivare under förra valrörelsen talade för Kristdemokratiska ungdomsförbundet i Stockholm på tisdagen. KDU:s distriktsordförande Carl-Johan Schiller menar att Wachtmeister har spännande erfarenheter att dela med sig av.

– KDU i Stockholm har i flera års tid kontinuerligt bjudit in talare, från näringslivet och politiken. De får komma och prata under olika rubriker. Wachtmeister var inte där för att hålla ett politiskt föredrag, utan han var där för att prata om sina erfarenheter, säger Carl-Johan Schiller ordförande för KDU i Stockholm

Ian Wachtmeister har varit ledare för det högerpopulistiska partiet Ny Demokrati. I valrörelsen 2010 agerade han rådgivare åt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Efter Sverigedemokraternas riksdagsinträde samma år talade han på partiets konferens. Då menade han att Sverigedemokraternas syn på invandring hade stora likheter med Ny demokratis.

– Vi som distrikt gör inte uttalande om människors politiska gärning. Vi är inte överens i alla frågor. Men som Wachtmeister själv sa. Nästa gång kan ni bjuda in någon från det kommunistiska partiet. Det är alltid bra att höra andra människors åsikter och det håller jag med om, säger Carl-Johan Schiller, och tillägger KDU motsätter sig den integrationspolitik som Ny demokrati stod för, säger Schiller.

Varför bjöd ni in Ian Wachtmeister?

– Vi är unga kristdemokrater och förhoppningsvis kommer vi att fortsätta i partiet och vara med och forma politiken. Då är det intressant att lyssna på människor som varit i den här världen och världen utanför.

Söker ni inspiration från honom?

– Inspiration eller tips. När man har verkat inom politiken och näringslivet så länge som han, så har man spännande erfarenheter, säger Schiller.

Ian Wachtmeister har tidigare haft kontakter med KDU:s moderparti Kristdemokraterna. 2006 framträdde Ian Wachtmeister tillsammans med den tidigare partiledaren Alf Svensson på torgmöten. Wachtmeister stödde Svenssons Europavalskampanj och har av Alf Svensson beskrivits som en vän.

Kristdemokraterna säger till Expo Idag att det är upp till ungdomsförbundet vilka de väljer att bjuda in som föreläsare.

– När det kommer till migrations- och invandringsfrågor har vi en generös inställning till det. Vi står inte bakom den politik som Wachtmeister drev. Vi tror att invandring är bra för Sverige. KDU är fristående. De har väl tänkt ut vad de vill diskutera med honom, säger Johanna Jämstorp, presstalesperson för Kristdemokraterna.

Hade Kristdemokraterna kunnat tänka sig att bjuda in Wachtmeister?

– Vi har inga planer på det.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA