sdpol jimmie akesson

En läkare har sjukskrivit Jimmie Åkesson som på Facebook meddelat att han är utbränd. (Foto: Expo)

Åkesson sjukskriven

Publicerad 2014-10-17

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har sjukskrivits. I ett inlägg på Facebook förklarar han att han är utbränd. Sverigedemokraternas ideolog Mattias Karlsson kommer tillfälligt att ta över ledarrollen.

"Givetvis sliter arbetet i sig självt - allt resande, stress, ständig hemlängtan - men framför allt har det också varit så mycket annat runtomkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt.", skriver Jimmie Åkesson i ett inlägg på Facebook där han meddelar att han sjukskrivts och kommer att vara borta från politiken på obestämd tid.

Jimmie Åkesson lägger också en del av skulden över att han mår dåligt på "motståndares ihärdiga försök" att stoppa Sverigedemokraternas framgångar. Han menar även att medier bedrivit "vedervärdig" kampanjjournalistik. Inför valet avslöjades bland annat en rad rasistiska skandaler i partiet. Men även att Åkesson spelat på nätcasinon för omkring en halv miljon kronor.

Sverigedemokraterna har meddelat att Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, kommer att ta ledarrollen under den period Åkesson är borta.

– Den politiska ledningen finns i en politisk ledningsgrupp. Den som kommer att kliva fram där och ta partiledaredebatter eller liknande är Mattias Karlsson, säger pressekreteraren Henrik Vinge till Aftonbladet.

Riksdagsledamoten Richard Jomshof, säger till Aftonbladet att partistyrelsen också kommer att dela upp Jimmie Åkessons ansvarsområden emellan sig.

Fredrik Persson från Partille kommer gå in som ersättare för Jimmie Åkesson i riksdagen, rapporterar SVT.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro