sdpol jimmie akesson

En läkare har sjukskrivit Jimmie Åkesson som på Facebook meddelat att han är utbränd. (Foto: Expo)

Åkesson sjukskriven

Publicerad 2014-10-17

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har sjukskrivits. I ett inlägg på Facebook förklarar han att han är utbränd. Sverigedemokraternas ideolog Mattias Karlsson kommer tillfälligt att ta över ledarrollen.

"Givetvis sliter arbetet i sig självt - allt resande, stress, ständig hemlängtan - men framför allt har det också varit så mycket annat runtomkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt.", skriver Jimmie Åkesson i ett inlägg på Facebook där han meddelar att han sjukskrivts och kommer att vara borta från politiken på obestämd tid.

Jimmie Åkesson lägger också en del av skulden över att han mår dåligt på "motståndares ihärdiga försök" att stoppa Sverigedemokraternas framgångar. Han menar även att medier bedrivit "vedervärdig" kampanjjournalistik. Inför valet avslöjades bland annat en rad rasistiska skandaler i partiet. Men även att Åkesson spelat på nätcasinon för omkring en halv miljon kronor.

Sverigedemokraterna har meddelat att Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, kommer att ta ledarrollen under den period Åkesson är borta.

– Den politiska ledningen finns i en politisk ledningsgrupp. Den som kommer att kliva fram där och ta partiledaredebatter eller liknande är Mattias Karlsson, säger pressekreteraren Henrik Vinge till Aftonbladet.

Riksdagsledamoten Richard Jomshof, säger till Aftonbladet att partistyrelsen också kommer att dela upp Jimmie Åkessons ansvarsområden emellan sig.

Fredrik Persson från Partille kommer gå in som ersättare för Jimmie Åkesson i riksdagen, rapporterar SVT.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA