Åkesson till hårt angrepp mot arbetarrörelsen i vårtal

Publicerad 2014-04-26

Jimmie Åkesson höll på lördagen sitt vårtal på Långholmen i Stockholm. Hans tal fokuserade på socialdemokratin och EU-valet. Innan Åkesson talade hade partiets toppkandidater till EU-valet, inför stora applåder, deklarerat att de vill förbjuda tiggeri.

Idag samlades sverigedemokraterna på Långholmen för att lyssna på Jimmie Åkesson och andra företrädare för partiet. Det var andra gången Åkesson talade på Långholmen, vilket enligt honom innebar att det nu blivit en tradition för Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson deklarerade att vårtalet var starten på partiets EU-valkampanj. I sitt tal gick Åkesson till hårt angrepp mot Socialdemokraterna som han menar tillhör en "falsk arbetarrörelse". Han talade också om protesterna mot flera av hans arbetsplatsbesök, som enligt Sverigedemokraternas pressmeddelande handlat om att värva socialdemokratiska väljare. För sin publik hävdade dock Åkesson att han besökte arbetsplatser för att lära sig om den svenska välfärden. I samband med besöken har partiledaren mötts av protester i bland annat i Malmö från vårdpersonal och brandmän.

Jimmie Åkesson hävdade att protesterna var orkestrerade av politiker i "facklig förklädnad" och att:

– Det har varit tillsynes samma sorts utspökade vänsterextremister som brukar dyka upp för att störa oss – och för att bara störa i största allmänhet, sa Åkeson.

Åkesson menade att protesterna är ett tecken på att Sverigedemokraterna växt.

– Det besvärar de falska profeterna i den genomfalska, svekfulla så kallade arbetarrörelsen.

På Långholmen talade även Sverigedemokraternas två toppnamn på listan till Europaparlamentet, Kristina Winberg och Peter Lundgren. En kärnfråga för dem var att förbjuda vad de kallar EU-tiggeri. Till Expo Idag sa Winberg att Sverigedemokraterna förespråkar utvisningen av EU-medborgare som tigger i Sverige, även barn. Svenska medborgare som tigger ska "avhysas", menar hon.

SDU:s företrädare Victor Karlsson som inledde dagen talade om vikten av kärnkraft och menade att medierna inte lyckats granska nackdelaren med vindkraft. Bland annat konstaterade han att vindkraft kräver vind för att fungera. Dessutom har vindkraftverk historiskt orsakat större skador än kärnkraft, hävdade han.
Anna- Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro