Åkesson till hårt angrepp mot arbetarrörelsen i vårtal

Publicerad 2014-04-26

Jimmie Åkesson höll på lördagen sitt vårtal på Långholmen i Stockholm. Hans tal fokuserade på socialdemokratin och EU-valet. Innan Åkesson talade hade partiets toppkandidater till EU-valet, inför stora applåder, deklarerat att de vill förbjuda tiggeri.

Idag samlades sverigedemokraterna på Långholmen för att lyssna på Jimmie Åkesson och andra företrädare för partiet. Det var andra gången Åkesson talade på Långholmen, vilket enligt honom innebar att det nu blivit en tradition för Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson deklarerade att vårtalet var starten på partiets EU-valkampanj. I sitt tal gick Åkesson till hårt angrepp mot Socialdemokraterna som han menar tillhör en "falsk arbetarrörelse". Han talade också om protesterna mot flera av hans arbetsplatsbesök, som enligt Sverigedemokraternas pressmeddelande handlat om att värva socialdemokratiska väljare. För sin publik hävdade dock Åkesson att han besökte arbetsplatser för att lära sig om den svenska välfärden. I samband med besöken har partiledaren mötts av protester i bland annat i Malmö från vårdpersonal och brandmän.

Jimmie Åkesson hävdade att protesterna var orkestrerade av politiker i "facklig förklädnad" och att:

– Det har varit tillsynes samma sorts utspökade vänsterextremister som brukar dyka upp för att störa oss – och för att bara störa i största allmänhet, sa Åkeson.

Åkesson menade att protesterna är ett tecken på att Sverigedemokraterna växt.

– Det besvärar de falska profeterna i den genomfalska, svekfulla så kallade arbetarrörelsen.

På Långholmen talade även Sverigedemokraternas två toppnamn på listan till Europaparlamentet, Kristina Winberg och Peter Lundgren. En kärnfråga för dem var att förbjuda vad de kallar EU-tiggeri. Till Expo Idag sa Winberg att Sverigedemokraterna förespråkar utvisningen av EU-medborgare som tigger i Sverige, även barn. Svenska medborgare som tigger ska "avhysas", menar hon.

SDU:s företrädare Victor Karlsson som inledde dagen talade om vikten av kärnkraft och menade att medierna inte lyckats granska nackdelaren med vindkraft. Bland annat konstaterade han att vindkraft kräver vind för att fungera. Dessutom har vindkraftverk historiskt orsakat större skador än kärnkraft, hävdade han.
Anna- Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA