sd presskonf jimmie

Presskonferens med Jimmie Åkesson i Almedalen på Sverigedemokraternas dag. Partiets stabschef Linus Bylund avbröt reportrarnas möjlighet att ställa frågor till Åkesson, när reportrar, enligt Bylund, inte höll sig till ämnet utan ville ställa frågor som de själva ansåg angelägna att få svar på av partiledaren. (Foto: Expo)

Åkesson vägrar svara på frågor om antisemitism i EU-gruppen

Publicerad 2014-07-01

När Sverigedemokraterna höll presskonferens inför sin dag på Almedalen ställde Expo Idag frågan till Jimmie Åkesson om partiets samarbete med Italienska Femstjärnerörelsen vars partiledare spridit antisemitiska konspirationsteorier. Frågan stoppades av Åkessons pressekreterare Lins Bylund.

Sverigedemokraterna ingår i EU-gruppen Europe Freedom and democracy, EFD, tillsammans med bland andra det engelska partiet UKIP och Femstjärnerörelsen från Italien. Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo har gjort flera antisemitiska utspel vilka har lett till häftig kritik i Italien, bland annat från Italiens judiska samfund. Grillo har påstått att all information om Israel- och Palestinakonflikten som når Europa "filtrerats" av en israelisk nyhetsbyrå, som Grillo menar ägs av en före detta Mossad-agent. Han har försvarat Mel Gibson efter att skådespelaren påstått att "judar ligger bakom alla krig i världen". Tidigare i år lade Grillo ut en travesti av porten till Förintelselägret Auschwitz.

När Grillo kritiserades av det judiska samfundet i Italien för antisemitism svarade han med att anspela på antisemitiska föreställningar:

"När du rör de mäktiga, så kommer sådana här saker fram. De här lobbygrupperna, affärslobbyn. De är de som gömmer sig bakom vissa tragedier", hävdade han bland annat.

I Sverige har Judiska centralrådet reagerat skarpt mot att Sverigedemokraterna samarbetar med Beppe Grillos parti.

– Det handlar inte om vilken fråga som helst. Det handlar om en grundpelare i människosynen, sa Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska Centralrådet i Sverige till Expo Idag.

Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande Willy Silberstein konstaterade:

– Sverigedemokraterna är i en grupp i Europaparlamentet där det finns företrädare som uttrycker påståenden som vi hörde i Tyskland inför Förintelsen. Om de har någon anständighet lämnar de partigruppen.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen har tidigare meddelat att de tänker fortsätta samarbetet med Beppe Grillo. När Expo Idag på Jimmie Åkessons presskonferens i Almedalen, på tisdagen, ställde frågan till partiledaren om varför han samarbetar med ett parti som sprider antisemitism, trädde hans pressekreterare Linus Bylund in och avbröt frågan.

– Jag vet inte hur det kunde komma sig att du inte noterade vad jag sa att frågorna skulle handla om. Vi kan ta frågor i efterhand om andra saker. Tack, nästa fråga, sa Linus Bylund.

På frågestunden efter presskonferensen meddelade Linus Bylund att Expo Idag inte skulle få prata med Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiideolog och vice gruppledare för partiet i Riksdagen, Mattias Karlsson, har fört Sverigedemokraternas samtal i Bryssel inför deras inträde i EFD. Inte heller Karlsson gav, på måndagen, några tydliga svar på frågan om hur Sverigedemokraterna ser på den antisemitism som Beppe Grillo spridit.

– Jag har ingen närmare kunskap om det. Det enda jag vet är att UKIP gjort en noggrann undersökning av Femstjärnerörelsen och de är helt trygga med att det inte finns någon antisemitism i det partiet.

Expo Idag uppmärksammade förra vecken att Beppe Grillo spridit antisemitiska konspirationsteorier och Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, gick ut med hård kritik i en debattartikel på Aftonbladet:

"SD har samarbetat med antisemitiska grupper och individer tidigare. Nu när SD sätter sig i partigruppen EFD understryks återigen hur partiets påstådda 'anti-antisemitism' bara är ett spel för gallerierna. Jimmie Åkesson och hans anhang står nu om möjligt ännu naknare.", skrev SKMA.

Trots kritiken har Mattias Karlsson inte läst Beppe Grillos uttalanden.

– Jag har inte tagit del av några uttalanden. jag har bara hört det ryktesvägen, säger han till Expo Idag.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro