sdpol jimmie akesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har fördömt de partiföreträdare som avslöjats med att anonymt sprida rasism. Utspelet tonas ned av presschefen. (Foto Expo)

Åkessons utspel om partiföreträdare tonas ned

Publicerad 2014-01-21

Sverigedemokraternas partiledare uttryckte nyligen i en debattartikel glädje för att han uppmärksammats på partiföreträdare som "hyser extrema åsikter". Nu tonas Åkessons uttalande ned av presschefen. – Man kan inte tolka det på något sätt. Man ska avvakta tills ett beslut har fattats om de här personerna, säger han om sin partiledares utspel.

I slutet av förra året avslöjade Expressen tillsammans med Researchgruppen att flera förtroendevalda Sverigedemokrater anonymt spridit våldsbejakande och rasistiska budskap på bland annat den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat. Framförallt hetsade politikerna mot romer och andra etniska minoriteter. "Etniska svenskar" uppmanades att beväpna sig. Totalt uppmärksammades fem sverigedemokratiska politiker.

Den 13 januari i år publicerades en debattartikel i Expressen med rubriken Stoppa er hetskampanj mot SD. Jimmie Åkesson kritiserade Expressen för att ha samarbetat med Researchgruppen som han beskrev som vänsterextremister. Åkesson hävdade dessutom att Sverigedemokraterna negativt särbehandlades av etablerade medier. Han tog samtidigt avstånd från de politiker som ingick i Expressen och Researchgruppens granskning.

"Personligen är jag glad över att ha fått kännedom om att fem stycken av våra drygt tusen företrädare innerst inne hyste extrema åsikter så att vi kan slänga ut dem. 0,5 procent extremister i våra led är 0,5 procent för många. Resultatet ursäktar dock inte metoderna.", skrev Jimmie Åkesson.

Nu tonas dock Åkessons fördömande ned av partiets presschef, Martin Kinnunen. När Expo Idag ställer frågan om man kan dra slutsatsen att de politiker som Åkesson beskriver kommer att tvingas lämna Sverigedemokratera svarar han att man inte kan dra den slutsatsen.

– Jag vet inte hur stort antal som avslöjades av Expressen. Men man ska avvakta till ett beslut fattats av partiet, säger Kinnunen

Åkesson skriver att de har extrema åsikter?

– Jag vet som sagt inte exakt vilka han syftade på. Vi får se vilka som partiet anser har sådana värderingar att de inte kan tillåtas fortsätta i partiet.

Jimmie Åkesson uttryckte sig för snabbt helt enkelt när han skrev att de hyser extrema åsikter?

– Nej, jag har ju sagt att jag inte vet exakt hur många personer som förekom i Expressenartikeln. Jag har inte heller den framför mig. Men som sagt man får avvakta tills partiet har fattat ett beslut.

En av de som skrev anonymt på Avpixlat och som avslöjades var politikern Bertil Malmberg. Han föreläser för partiet om islam och representerar partiet i Södermanlands landsting och Trosas kommunfullmäktige. På måndagen uppmärksammade Expo Idag att han ställer sig bakom en ökänd antimuslimsk konspirationsteoretiker och på sina föreläsningar om islam framför han myten om att "oljepengar" finansierar muslimsk invandring för att driva "Jihad.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA