Åklagaren inleder ingen förundersökning mot SD

Publicerad 2014-02-04

Aftonbladets publicering om att Sverigedemokraterna kan ha ägnat sig åt bidragsfusk ledde till att chefsåklagaren beslutade att granska ärendet. Idag meddelades att någon förundersökning inte kommer att inledas.

Enligt Aftonbladets källa, sverigedemokraternas förre kanslichef Daniel Assai, betalade partibidragsnämnden ut ett miljonbidrag för ett kvinnoförbund som ännu inte fanns. Tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och den dåvarande ekonomichefen hävdar Daniel Assai att han ska ha förfalskat en ansökan till nämnden och ansökt om bidrag till ett icke-existerande förbund. Chefsåklagaren vid riksenheten för polismål Anders Jakobsson startade en granskning efter Aftonbladets publicering. På tisdagen meddelade han att det inte kommer att inledas en förundersökning, då han inte funnit något som tyder på att ett brott har begåtts.

- När man tittar på handlingarna som går till partibidragsnämnden så finns ingenting som tyder på att det begåtts något fel. SD har skickat in de handlingar som de anmodats att komma in med och spelat med öppna kort, säger Anders Jakobsson till SvD.

Uppgifterna om mötesprotokollen som förfalskats i efterhand menar chefsåklagaren inte är något relevant för partibidragsnämnden, eftersom dessa uppgifter varken hanteras eller skickas in till nämnden.
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro