Åklagaren inleder ingen förundersökning mot SD

Publicerad 2014-02-04

Aftonbladets publicering om att Sverigedemokraterna kan ha ägnat sig åt bidragsfusk ledde till att chefsåklagaren beslutade att granska ärendet. Idag meddelades att någon förundersökning inte kommer att inledas.

Enligt Aftonbladets källa, sverigedemokraternas förre kanslichef Daniel Assai, betalade partibidragsnämnden ut ett miljonbidrag för ett kvinnoförbund som ännu inte fanns. Tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och den dåvarande ekonomichefen hävdar Daniel Assai att han ska ha förfalskat en ansökan till nämnden och ansökt om bidrag till ett icke-existerande förbund. Chefsåklagaren vid riksenheten för polismål Anders Jakobsson startade en granskning efter Aftonbladets publicering. På tisdagen meddelade han att det inte kommer att inledas en förundersökning, då han inte funnit något som tyder på att ett brott har begåtts.

- När man tittar på handlingarna som går till partibidragsnämnden så finns ingenting som tyder på att det begåtts något fel. SD har skickat in de handlingar som de anmodats att komma in med och spelat med öppna kort, säger Anders Jakobsson till SvD.

Uppgifterna om mötesprotokollen som förfalskats i efterhand menar chefsåklagaren inte är något relevant för partibidragsnämnden, eftersom dessa uppgifter varken hanteras eller skickas in till nämnden.
Bilan Osman

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA