Anti-judiska attacker fördöms

Publicerad 2014-07-22

Efter att judiska affärsmän attackerats av demonstranter har den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve gått ut och fördömt de anti-judiska aktionerna.

I söndags, i Paris-förorten Sarcelles, urartade en demonstration mot Israels offensiv i Gaza. Bland annat attackerades judiska affärsmän, brandbomber kastades och soptunnor sattes i brand, rapporterar TT. Även tidigare i veckan har synagogor attackerats och affärer plundrats.

Frankrikes inrikesminister, Bernard Cazeneuve, fördömer vad han kallar antisemitiska aktioner.

"När du ger dig på synagogor, när du bränner ned kvartersbutiker för att de är ägda av judar, då begår du en antisemitisk handling", sa Bernard Cazeneuve när han mötte reportrar utanför Sarcelles synagoga, rapporterar The Local.

Även i andra delar av Europa har det förkommit antisemitiska incidenter i samband med proteser mot Israels attacker mot Gaza. I Tyskland ska bland annat demonstranter ha skanderat "gasa judarna".

Men det är inte bara bland demonstranter som det förkommit övertramp. Förra veckan mötte Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan kritik efter att han i ett uttalande om konflikten sagt: " Det är barbari som överträffar Hitler".
Anders Dalsbro

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro