norwegian defence league ndl danmark

Antimuslimska Norwegian Defence League i samband med en demonstration i danska Århus 2012. Foto: David Lagerlöf

Antimuslimskt näthat i Norge

Publicerad 2014-07-28

Efter terrorhoten mot Norge har de antimuslimska stämningarna på nätet tilltagit. Enligt den norska antirasistiska organisationen Vepsen sprids det nu mer hat än innan Anders Behring Breiviks attentat 2011.

– En kort tid efter terrordåden för tre år sedan såg vi en svag nedgång av antimuslimska utspel och även innan dåden gjordes försök att ta itu med debattklimatet. Många av de extrema grupperna tog skarpt avstånd från Breivik och tystnade. Snart ändrades dock stämning. Vi har inte belägg för att antalet personer som sprider hat har ökat, men de är mycket aktiva och tonen är mycket mer våldsam än tidigare, säger Tor Bach från Vepsen.

Vepsens granskning av antimuslimskt hat som sprids på sociala medier, och som sammanställts efter att det gått ut en varning av ett eventuellt terroristhot mot Norge, visar att tongångarna ofta är grova, hotfulla och rasistiska. Enligt Tor Bach förekommer det inlägg som ger sitt stöd till Breivik. På årsdagen av terrordådet skrev till exempel en känd antimuslimsk aktör:

"På den här dagen for tre år sedan blev det slut på träningsläger för palestinier/Hamas på Norsk jord."

På Norwegian Defence Leagues facebooksajt är tonen mycket hård. I en kommentarstråd om en bil med syriska asylsökande som kom till Norge skrevs saker som: "En kula i vardera på ca 7 kr. Det kan jag spendera ..." En annan användare på samma tråd skrev: "Åh, självklart blir de registrerade som asylsökande ... VARFÖR! Fan alltså skicka hem packet! "

– Det är värt att notera att det här är saker som är skrivna under egna namn på öppna facebookgrupper, säger Tor Bach.

Enligt Tor Bach är det viktigt att ta sådana yttringar på allvar.

– Näthatet förgiftar fullständig den politiska debatten om till exempel invandring eller de terroristhot vi står inför. Dessutom står det klart att extrem retorik förr eller senare kan få någon att agera och då riskerar vi få en ny terrorist, eller en ny terroristgrupp.

Det riktas även hot mot Arbetarpartiet på sociala medier. Enligt Tor Bach har hatet historiska traditioner som sträcker sig till till idéer som Quisling spred under 1930-talet. Idén om att Arbetarpartiet är "landsförrädare" lever kvar menar han.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro