Antirasister bombade sina orter med kärlek

Publicerad 2014-05-10

På en rad orter anordnande antirasistiska grupper så kallade kärleksbombningar i sina lokalsamhällen genom att placera ett hjärta för varje hatbrott som anmäls i landet. Manifestationernas syfta är sätta fokus på alla de som drabbas.

om Tillsammansskapet

  • Tillsammansskapet är Stiftelsens Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper verktyg, kunskap och inspiration för hur man kan ta fighten för sammanhållning i sitt lokalsamhälle, mot rasism och högerextremism. Gemensamt för grupperna är att de är partipolitiskt och religiöst obundna, arbetar kontinuerligt för sammanhållning och använder sig av icke-våldsprincipen.
- Vi kärleksbombade Flen för att uppmärksamma ett problem som drabbar otroligt många människor i det dolda, men även visa att det finns något positivt i samhället som är så mycket större, säger Therese Andersson från Tillsammans i Flen.

De som bor i centrala Flen möttes under lördagsmorgonen av ett kärleksbudskap. Aktivister från det lokala antirasistiska initiativet Tillsammans i Flen hade varit uppe tidigt på morgonen och pappershjärtan var uppsatta i stadens centrala delar.

Även på andra platser anordnade antirasistiska grupper så kallade kärleksbombningar i sina städer och lokalsamhällen. Under parollen "Ett hjärta för varje hatbrott" vill grupper som är en del av den antirasistiska plattformen Tillsammansskapet belysa hatbrottsproblematiken och uppmana invånarna att rösta i Europaparlamentsvalet och ta ställning mot rasism.

I Piteå hängde nystartade Ett Piteå för alla upp 5000 hjärtan i stadens galleria. De 5000 hjärtana symboliserade varje hatbrott som anmäldes förra året. Siffran är tagen från Brottsförebyggande rådet.

Innan kärleksbombningen startade i Karlskrona mottog Tillsammans Karlskrona stadsbudsrådets "Ovanligt bra-stipendium". Tillsammans för Eslöv arrangerade en manifestation där bland andra Momodou Jallow, som 2012 själv utsattes för rasistiska nidbilder. I Höör samlades ett hundratal personer när Tillsammans Höör hade sin första offentliga manifestation. Anders Davidsson som var en av arrangör är nöjd med den första aktiviteten.

- Hatbrott är oacceptabla! Idag var de i fokus. Vi vill säga ifrån, vi vill ge fler möjlighet att säga ifrån, förklarar han.

I flera städer hade de lokala initiativen fått hjälp att producera hjärtan. Anna Waara från Ett Luleå för alla är nöjd med veckans aktiviteter.

– Det har varit eormt bra. Tillgängligt med stor uppslutning av olika norrbottningar. Det talades hatbrott på många platser under veckan när hjärtan gjordes i skolor, fritidsgårdar, förskolor och hos organisationer som deltog, säger hon.

I Falkenberg beskriver Ulrika Mullen från Tillsammans Falkenberg en fin manifestation där människor strömmade till för klippa ut egna hjärtan. Hon säger att mötena som skedde var fantastiska. I Falkenberg höll också politiker tal under dagen som ett led i sina EU-valskampanjer. Även Sverigedemokraterna var på plats och riksdagsledamoten Kent Ekeroth talade. Riksdagsledamoten placerade även ut ett hjärta, men inte mot samtliga hatbrott.

– Vi stod med med ryggen till när Ekeroth talade. Plötsligt sa Ekeroth att han skulle lämna ett hjärta och skrev på detta att han var 'mot svenskfientlighet' och mot 'förminskad åsiktsfrihet'. Han var tvungen att definiera hatbrotten till en grupp och det kändes olustigt. Han inkluderade inte alla i sitt hjärta, säger Mullen.

– Vi är mot alla former av hatbrott även om Ekeroth skulle drabbas av ett så skulle vi förkasta det. Dessutom ställer inte SD sig bakom allas lika värde så det kändes verkligen olustigt, säger hon.

Mullen framhäver att Sverigedemokraternas besök dock inte kastar en skugga över alla Falkenbergsbor som slöt upp mot rasism.

– Lyckan är på topp, barn, föräldrar och pensionärer var på plats. Vi kanske hade räknat med några stycken, men uppslutning blev jättestor.

Kärleksbombningarna anordnades även under dagen i Ludvika, Mora, Västerås, Falköping, Eskilstuna, Kalmar, Örebro och Kristinehamn.
Alex Bengtsson, Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro