Antirasistisk protest i Stockholm

Publicerad 2014-05-27

Inte i mitt namn var parollen på en manifestation som samlade över tusen deltagare på Sergels torg i centrala Stockholm. Manifestationen var en reaktion på de högerextrema framgångarna i EU-valet.

Vänsterpartiets ordförande i Stockholm Seluah Alsaati tog på Facebook initiativ till en antirastisk manifestation i Stockholm under parollen Inte i mitt namn. På manifestationen talade riksdagspolitikerna Veronica Palm (S), Mehmet Kaplan (MP) och Christina Höj Larsen (V). Även kvinnonätverket StreetGäris och Alexander Bengtsson från Expo höll anföranden på manifestationen.

– För mig handlar antirasism om att stå upp för varandras rättigheter. Att stå upp för ett samhälle där vi kan leva tillsammans på lika villkor. Det är viktigt ska vi ha ett samhälle där vi lever tillsammans så ska det vara på lika villkor, sa Bengtsson.

Slogan på manifestationen "Inte i mitt namn" är inspirerad av Tillsammanskapets kampanj med samma namn, som uppmanar människor att ta en bild på sig själv med texten "Inte i mitt namn" för att markera avstånd mot högerextrema partier som valts in Europaparlamentet. Kampanjen går också ut på att få människor att organisera sig i sina lokalsamhällen mot rasism och för sammanhållning.
Daniel Vergara

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro