moske sthlm

Nu kartäggs attacker mot moskéer i Sverige. Den senaste tiden har flera hatbrott uppmärksammats. Bland annat har hakkors klottrats på Stockholms moskén. (Foto: Expo)

Attacker mot moskéer kartläggs

Publicerad 2014-01-21

Muslimska församlingar har de senaste åren utsatts för rad hatbrott, skadegörelse och andra former av attacker. Nu ska det göras en nationell kartläggning av hotbilden och säkerheten.

På måndagen blev det klart att med de senaste attackerna mot muslimska församlingar som bakgrund, ska församlingarna kartlägga hatbrott mot moskéerna. Helena Hummasten, ordförande för Sveriges muslimska råd, säger till Sveriges radio att hotbilden mot moskéer är ännu värre idag än den varit tidigare. Sveriges muslimska råd får ofta samtal från församlingar som berättar om hot, trakasserier och skadegörelse.

Det finns flera exempel på hatbrott mot församlingar de senaste åren. Moskén i Trollhättan, och den i Tranemo möttes i fjol av ett grishuvud utanför lokalen. Moskén i Flen har fått hakkors inristade i glasdörren och Fittjas moské upplevde skadegörelsen på nära håll när de inte för så länge sedan bevittnade hur någon slängt grisfötter framför huvudingången. Nyligen sprejades flera hakkors på Stockholms moskén.

Initiativtagarna bakom kartläggningen av attacker mot moskéer är Sveriges muslimska råd, nämnden för Statligt Stöd till Trossamfund står bakom finansieringen.

Mittuniversitet gjorde en liknande kartläggning för fem år sedan där det klargjordes att fyra av tio muslimska församlingar utsatts för brott.

Expo Idag har tidigare uppmärksammat muslimska församlingar som begärt ökad säkerhet kring moskéerna. Bejan Becirov, VD för moskén i Malmö berättade då att moskén upplevt uppemot 300 attentat hittills. Vilket inkluderar allt från skottlossningar, till bränder. Han sa även att hans församling trots den stora hotbilden inte fått någon hjälp alls från myndigheter, och uttryckte rädsla för att någon kan mista livet om attackerna fortsätter.

Integrationsminister Erik Ullenhag har öppnat för ett samtal kring moskéers säkerhet, och har uppgett till Expo Idag att han är villig att träffa muslimska församlingar och dess företrädare för att få en bild över hur situationen för närvarande ser ut. Något som välkomnats av flera församlingar som Expo Idag varit i kontakt med.
Bilan Osman

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA