Beskrev sig som nazist blir - SD ordförande

Publicerad 2014-10-17

Christian Hendlertz blir ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan. Det trots att ett uteslutningsärende mot honom ligger på partiets medlemsutskotts bord efter att det uppmärksammats att han beskrivit sig själv som nazist på ett vit makt-forum och på Facebook gillat en nazistisk podcast.

Christian Hendlertz blir ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan. I kommunen är han sedan tidigare gruppledare för partiet i kommunfullmäktige. Hendlertz blir ordförande efter att Therese Borg lämnat uppdraget i samband med en internkonflikt. I ett mejl till partikamrater har hon skrivit om interna bråk som är på "sandlådenivå", rapporterar Helsinborgs Dagblad.

Redan i samband med valet 2010 uppmärksammades Christian Hendlertz för att 2008 ha beskrivit sig som nazist på vit makt-forumet Nordisk. På forumet förnekade han även Förintelsen. Han gjorde även reklam för vit makt-musik och lade upp bilder på propaganda för det nu nedlagda nazistnätverket Info-14. Expo Idag rapporterade inför årets val att han på Facebook gillamarkerat en podcast kopplad till nazistiska Svenskarnas parti. På Facebook har Hendlertz också lagt upp en bild på en gitarr med det tyska vit makt-bandet Skinhead Uelzens logga. I februari skrev Hendlertz på Facebook "Midgårds söner dundrar från stereon" och lade upp en bild på en kniv. Midgårds Söner var ett på 90-talet känt svenskt vit makt-band.

Sverigedemokraterna pressansvarige Martin Kinnunen säger att Christian Hendlertz utreds av Sverigedemokraternas medlemsutskott.

– Han är ju fortfarande medlem och lokalföreningar kan välja medlemmar till olika former av uppdrag så det är egentligen inget konstigt med det. Personärendet är en separat process, säger Kinnunen.

Expo Idag har sökt Hendlertz som aldrig har kommenterat uppgifterna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro