Beskrev sig som nazist blir - SD ordförande

Publicerad 2014-10-17

Christian Hendlertz blir ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan. Det trots att ett uteslutningsärende mot honom ligger på partiets medlemsutskotts bord efter att det uppmärksammats att han beskrivit sig själv som nazist på ett vit makt-forum och på Facebook gillat en nazistisk podcast.

Christian Hendlertz blir ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan. I kommunen är han sedan tidigare gruppledare för partiet i kommunfullmäktige. Hendlertz blir ordförande efter att Therese Borg lämnat uppdraget i samband med en internkonflikt. I ett mejl till partikamrater har hon skrivit om interna bråk som är på "sandlådenivå", rapporterar Helsinborgs Dagblad.

Redan i samband med valet 2010 uppmärksammades Christian Hendlertz för att 2008 ha beskrivit sig som nazist på vit makt-forumet Nordisk. På forumet förnekade han även Förintelsen. Han gjorde även reklam för vit makt-musik och lade upp bilder på propaganda för det nu nedlagda nazistnätverket Info-14. Expo Idag rapporterade inför årets val att han på Facebook gillamarkerat en podcast kopplad till nazistiska Svenskarnas parti. På Facebook har Hendlertz också lagt upp en bild på en gitarr med det tyska vit makt-bandet Skinhead Uelzens logga. I februari skrev Hendlertz på Facebook "Midgårds söner dundrar från stereon" och lade upp en bild på en kniv. Midgårds Söner var ett på 90-talet känt svenskt vit makt-band.

Sverigedemokraterna pressansvarige Martin Kinnunen säger att Christian Hendlertz utreds av Sverigedemokraternas medlemsutskott.

– Han är ju fortfarande medlem och lokalföreningar kan välja medlemmar till olika former av uppdrag så det är egentligen inget konstigt med det. Personärendet är en separat process, säger Kinnunen.

Expo Idag har sökt Hendlertz som aldrig har kommenterat uppgifterna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA