Breivikhyllande nazist i Almedalen

Publicerad 2014-07-06

Svenskarnas parti har varit i Almedalen hela veckan. I dess spår har hot och osäkerhet följt. Bland deras aktivister i Visby är en kvinna som i samband med kravallerna i Husby uppmanade till mord och hyllade terroristen Anders Behring Breivik och Lasermannen.

"Breivik - allt är förlåtet! Sätt honom och lasermännen i bakhåll i Husby inatt... De kunde hållit den ordning polisen inte mäktar med/vågar", skrev kvinnan i Svenskarnas parti,den 22 maj 2013, på Facebookgruppen till en högerextrem sida. I gruppen kommenterade hon en artikel om kravallerna i Husby.

Liksom Anders Behring Breivik har kvinnan i Svenskarnas parti beskrivit ett brinnande hat mot socialdemokratin.

"Socialdemokratin! Som jag hatade mer än något annat. Den hade ju under 70 år byggt upp skolan, det mesiga systemet, invandringspolitiken, invandrarnas barn som slog på mig, soc, allting som jag hatade, och som varit jobbigt mot mig. Svikit mig, inte kunnat skydda mig mot våld och mobbning. ", skriver hon på sin blogg.

På bloggen beskriver hon i ett annat inlägg Anders Behring Breivik som en "hjälte" på sitt sätt.

I Svenskarnas partis spår i Almedalen har politiker hotats, bland andra moderaten Hanif Bali och Victoria Kawesa i Feministiskt initiativ har drabbats av hoten. Flera vittnar också om en osäkerhet. Ludvig Delin, som kandiderar för Svenskarnas parti i Vänersborg sa under Almedlasveckan på partiets nyhetssajt att den före detta socialdemokratiske ledaren Mona Sahlin är ett "kräk" och att hennes närvaro i Almedalen gör honom "kränkt".
Mikael Ekman, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA