Breivikhyllande nazist i Almedalen

Publicerad 2014-07-06

Svenskarnas parti har varit i Almedalen hela veckan. I dess spår har hot och osäkerhet följt. Bland deras aktivister i Visby är en kvinna som i samband med kravallerna i Husby uppmanade till mord och hyllade terroristen Anders Behring Breivik och Lasermannen.

"Breivik - allt är förlåtet! Sätt honom och lasermännen i bakhåll i Husby inatt... De kunde hållit den ordning polisen inte mäktar med/vågar", skrev kvinnan i Svenskarnas parti,den 22 maj 2013, på Facebookgruppen till en högerextrem sida. I gruppen kommenterade hon en artikel om kravallerna i Husby.

Liksom Anders Behring Breivik har kvinnan i Svenskarnas parti beskrivit ett brinnande hat mot socialdemokratin.

"Socialdemokratin! Som jag hatade mer än något annat. Den hade ju under 70 år byggt upp skolan, det mesiga systemet, invandringspolitiken, invandrarnas barn som slog på mig, soc, allting som jag hatade, och som varit jobbigt mot mig. Svikit mig, inte kunnat skydda mig mot våld och mobbning. ", skriver hon på sin blogg.

På bloggen beskriver hon i ett annat inlägg Anders Behring Breivik som en "hjälte" på sitt sätt.

I Svenskarnas partis spår i Almedalen har politiker hotats, bland andra moderaten Hanif Bali och Victoria Kawesa i Feministiskt initiativ har drabbats av hoten. Flera vittnar också om en osäkerhet. Ludvig Delin, som kandiderar för Svenskarnas parti i Vänersborg sa under Almedlasveckan på partiets nyhetssajt att den före detta socialdemokratiske ledaren Mona Sahlin är ett "kräk" och att hennes närvaro i Almedalen gör honom "kränkt".
Mikael Ekman, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro