Chefredaktör fängslas för uppvigling och hets

Publicerad 2014-06-16

Nazisten Fredrik Vejdeland döms till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp på 25 punkter och uppvigling på två. Vejdeland är ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens nätsajt.

Fredrik Vejdeland dömdes på fredagen för hets mot folkgrupp och uppvigling av Örebro tingsrätt på grund av flera kommentarer i anslutning till artiklar som publicerats på Svenska motståndsrörelsens nätsajt. Bakom anmälan stod den ideella föreningen Juridikfronten. Vejdeland har varit chefredaktör och ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens sajt sedan 2012.

Kommentarer som Vejdeland dömdes för innefattar hets mot judar, romer och homosexuella. Han dömdes också för kommentarer som bland annat uppmanar till våld och hot och till att aktivister i Svenska motståndsrörelsen ska beväpna sig.

Vejdeland dömdes även för hyllningar till Adolf Hitler i anslutning till en artikel med rubriken "Adolf Hitler 120 år". Vejdeland bestred i tingsrätten att kommentarerna utgjorde hets mot folkgrupp. Han menar att det är "lika naturligt att nationalsocialister hyllar Adolf Hitler som att marxister hyllar Karl Marx".

Tingsrätten konstaterade dock att Adolf Hitler var tredje rikets "frontfigur som allmänt förknippas med judehat, judeutrotning, och eliminerande av personer och grupper av personer som ansågs på något sätt inte passa in i det nazistiska riket". Att hylla Hitler är att uttrycka missaktning mot bland andra folkgruppen judar, skriver tingsrätten.

Vejdeland dömdes även för flera kommentarer om "ZOG" s,om syftar till en påstådd judisk världskonspiration som går ut på att judar i hemlighet styr världen. Tingsrätten skriver att ZOG i de aktuella kommentarerna är en omskrivning av den judiska staten Israel och det judiska folket.

"'Död åt ZOG' utgör därmed ett sådant hot och missaktning mot det judiska folket att åtalat tryckfrihetsbrott är styrkt", skriver tingsrätten i domen.

Örebro tingsrätt dömde Vejdeland till fängelse i fyra månader. Domen är den andra mot Vejdeland på kort tid. Tidigare i år fastställde hovrätten en villkorlig dom mot honom för hets mot folkgrupp, också den kopplat till hans uppdrag som ansvarig utgivare. Även 2006 dömdes Vejdeland för hets mot folkgrupp.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro