De ger blod för gemenskap

Publicerad 2014-07-03

Det antirasistiska lokala initiativet Tillsammans för Södertälje uppmanar människor att sluta upp för att ge blod under parollen allas blod är lika rött. – Alla har rött blod och vi behöver dela det med varandra, säger Johanna Persdotter i Tillsammans för Södertälje.

Blodcentralen i Södertälje hotas av nedläggning. Med anledning av det har Tillsammans för Södertälje inlett kampanjen "Allas blod är lika rött".

– Det handlar om sammanhållning. Att ge blod visar att sammanhållning är det enda alternativet för både ett lokalsamhälle men också för enskilda människor, säger Persdotter.

Måndag till torsdag. De dagarna som blodcentralen håller öppet kommer aktiva i Tillsammans Södertälje att dela ut flyers med uppmaningar till människor att donera blod och samtidigt manifestera för allas lika värde.

– Allas blod är lika rött. Det är något vi delar och någon gång i livet kommer alla behöva blod från en annan människa.

Johanna Persdotter berättar att Tillsammans för Södertälje är ett nätverk med flera aktörer som verkar för gemenskap och sammanhållning. I nätverket ingår bland annat fotbollsklubben Assyriska, studieförbund, Röda korset och Svenska kyrkan. Tillsammans för Södertälje är anslutna till Stiftelsen Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper verktyg, kunskap och inspiration för hur man kan ta fighten för sammanhållning i sitt lokalsamhälle, mot rasism och högerextremism.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA