genre fru justitia

DO utreder diskriminering på Sheraton

Publicerad 2014-04-16

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att utreda Sheraton efter att Diana Nyman från Romska rådet stoppades från att äta frukost med hotellets övriga gäster i slutet av mars. En dom mot Sheraton skulle kunna innebära att regeringskansliet säger upp sitt avtal med företaget.

I samband med presentationen av Vitboken över övergrepp och kränkningar av romer hade Diana Nyman som ingick i referensgruppen bokats in av regeringskansliet på hotell Sheraton i Stockholm.

När Nyman skulle äta frukost på hotellet stoppades hon av personal. Hon tvingades lämna frukostmatsalen och trots att hon kunde visa att hon var gäst fick hon inte äta sin frukost med de andra gästerna. Istället anvisade personalen henne en plats i lobbyn.

Diana Nyman anmälde hotellet till DO och Integrationsminister Erik Ullenhag fördömde hotellets agerande och sa att regeringskansliet skulle se över affärsförbindelserna med Sheraton.

Kammarkollegiet som ansvarar för regeringskansliets avtal har senare beslutat att fortsätta anlita Sheraton. Expo Idag har visat att antidiskrimineringsklausulen i det avtal som staten har med Sheraton är så tandlös att det är nästintill omöjligt att säga upp ett avtal på grund av diskriminering.

Anna Ekberg, enhetschef för enheten för Upphandlings- och avtalsjuridik vid avdelningen Statens Inköpscentral på Kammarkollegiet menar dock att om Sheraton döms för diskriminering skulle det kunna vara ett skäl att säga upp avtalet med Sheraton.

DO har nu inlett en utredning mot Sheraton.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA