expopris

Stiftelsen Expo tilldelades på Förintelsens minnesdag ett hedersdiplom från Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige för sitt arbete mot rasism. Robert Aschberg i Expos styrelse tog emot priset. (Foto Expo)

Expo fick pris från överlevandeförening

Publicerad 2014-01-28

Stiftelsen Expo tilldelades årets hedersdiplom av Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige. – Priset är förpliktigande, sa Robert Aschberg, som tog emot priset. Utdelningen skedde i Stockholms synagoga i samband med att Förintelsens offer hedrades på måndagskvällen. Den samlade församlingen mindes nazitysklands folkmord och manade om att minnet aldrig får blekna.

Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige delar på minnesdagen varje år ut ett hederspris. Årets pris gick till Stiftelsen Expo med motiveringen.

"För sitt outtröttliga arbete att granska, utbilda och informera om högerextremism, rasism och intolerans".

– Att kategorisera människor. Att peka ut individer på grundval av hudfärg, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Är att ett första steg på en väg som kan sluta med folkmord. Vi hoppas att vårt arbete kan bli ett av många nödvändiga medel som bidrar till att minska risken för att en så obeskrivligt vidrig katastrof som Förintelsen någonsin ska upprepas. Att få ett sådant här pris är inte bara hedrande utan också förpliktigande, sade Robert Aschberg, styrelseledamot i Stiftelsen Expo, i sitt tacktal.

Den 27 januari 1945 befriades koncentrations- och förintelselägret Auschwitz. I Stockholms synagoga hedrades de mördade på 69-årsdagen. Vittnesskildringar från anhöriga och överlevande lästes upp.

Många talare uttryckte oro över att rasistiska organisationer och partier växer sig starkare i Europa och att antisemitiska föreställningar har fått fotfäste. Resultatet från en rapport från European Union Agency for Fundamental Rights togs upp som ett varnande exempel. Myndigheten släppte skrämmande siffror 2013. I åtta medlemsländer upplever i genomsnitt 76 procent av som deltagit i undersökningen, och som själva identifierar sig som judar, att antisemitismen i sitt hemland ökat de senaste fem åren. Sverige ingår i undersökningen.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro