Följ extremhögern i valvakan på expo.se

Publicerad 2014-05-22

Kommer extremhögern stärka sina positioner i EU? Vilka åker ur, vilka kommer in och hur påverkar det EU:s och vår framtid. Följ extremhögerns resultat i EU-valet i Expos valvaka

Den dramatiska valnatten närmar sig. Expo har följt extremhögerns väg mot makten i EU:s korridorer under hela valrörelsen. I samarbete med Svenska Dagbladet lanserade vi sajten Det slutna Europa, med en unik sammanställning av samtliga högerextrema och högerpopulistiska partier som kandiderar, tillsammans med statistik över partiernas utveckling i EU-valen sedan 1994. Vi har granskat hur Sverigedemokraterna i sin valkampanj ljuger om tiggare från Rumänien. Tillsammans med Expressen kunde vi på torsdagen avslöja att en av Sverigedemokraternas kandidater i valet tidigare varit i kontakt med tidningen Nationell Idags redaktion, trots att partiet tar avstånd från tidningen. På bloggen har vi blickat ut över ett Europa där nationalismen i vissa länder ser ut att bli allt mer gångbar.

Samtidigt har grupperna som ingår i vår plattform Tillsammansskapet visat att det finns en bred folkligt förankrad antirasism som står upp för sammanhållning, och som vänder rasismen ryggen.

Vi har gjort vad vi kunnat för att höja kunskapen om det hot som extremhögern utgör mot det öppna samhället. Och vi har visat att det finns ett alternativ till rasistisk splittringspolitik.

På söndag presenteras valresultatet och då är vi givetvis också med. Via vår hemsida kommer vi under kvällen följa dramatiken i valets sista skälvande timmar. Via vår direktrapportering får du de senaste nyheterna från valrörelsen runt om i Europa, valresultaten, kommentarerna och analysen. Och dessutom möjligheten att få svar på dina frågor och farhågor innan valresultaten börjar trilla in.

Välkommen till Expos valvaka.
Start 18.00
Expo

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro