Folkfest för gemenskap på nationaldagen

Publicerad 2014-06-05

På nationaldagen den 6 juni kallar antirasister runt om i landet till folkfest för sammanhållning. På minst 15 orter i landet anordnas aktiviteter för att föra samman människor. Bakom arrangemangen står flera lokala antirasistiska grupper anslutna till Tillsammansskapet.

Falköping är en av flera orter där Nationaldagen kommer att firas genom att anordna mötesplatser. Där kommer det under morgondagen att sättas upp ett tält på Plantis i centrala staden.

– Det är en park i Falköping där kommunen årligen uppmärksammar Nationaldagen och olika föreningar och partier samlas. Vi är med där med ett silltält. I tältet har vi filtar och möbler för skapa en mötesplats. Alla är välkomna för en fika och att umgås, säger Kristine Engström i det lokala antirasistiska initiativet Falköping Friendship.

Kristine Engström säger att hela syftet med deras närvaro är att skapa gemenskap. Även förra året uppmärksammade Falköping Friendship nationaldagen. Under fredagen kommer de även att samla in pengar.

– Insamlingen är till de rumänska romerna som tigger. De behöver mat, pengar och kläder, säger hon.

På flera orter i landet kommer nationaldagen att uppmärksammas på ett liknande sätt. I Västerås, Kristinehamn, Luleå, Eslöv, Södertälje, Frillesås, Lund, Mora, Halmstad, Piteå, Vetlanda, Eskilstuna, Burlöv och Nässjö planerar antirasister anslutna till Tillsammansskapet att sluta upp för gemenskap för alla, utom rasismen.

Tillsammansskapet är Stiftelsens Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper verktyg, kunskap och inspiration för att motverka rasism och kämpa för sammanhållning i lokalsamhället.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA