Förintelseförnekare och nazistanhängare företräder SD i Surahammar

Publicerad 2014-09-25

Tre av Sverigedemokraternas fem mandat har kapats av nazistanhängare i Surahammar. En har tidigare ställt upp för Svenskarnas parti i riksdagsvalet, en annan har förnekat Förintelsen och en tredje gillar Svenskarnas partis propaganda på Facebook. Nazistpartiet uppger dock att politikerna inte företräder dem.

Sverigedemokraterna gick till val i Surhammar utan att stänga sina listor, vilket innebär att det varit möjligt att skriva in personer på partiets valsedel. Det har utnyttjats av en trio med antisemitiska och nazistiska sympatier som av allt att döma känner varandra sedan tidigare. De har pratat öppet med varandra om inträdet i kommunfullmäktige på Facebook. Expo Idag kunde på tisdagen berätta att Carolus Motander tagit kontroll över ett mandat. Han har varit aktiv i nazisistiska Svenskarnas partis valrörelse. Ett parti som han kandiderade för i riksdagsvalet 2010. På Facebook uppger han att han röstade på Svenskarnas parti i riksdagsvalet i år och poserar dessutom på en bild framför Svenskarnas partis flagga. Motander dömdes 2013 till 200 timmars samhällstjänst och 282 700 kronor i skadestånd för utpressning och bedrägeri. Han hade tillsammans med tre andra personer utgett sig för att vara unga kvinnor och fått kontakt med en man på nätet och SMS. Med hjälp av alias lyckades Motander lura till sig stora summor av mannen. Vid ett senare skede pressade han även mannen genom att utge sig för att vara anhörig till flickorna och hota med att gå till polisen om inte mannen betalade stora summor.

Motander uteslötsur Svenskarnas parti efter domen. Partiets ledare uppger även till Expo Idag att Motander inte tillåtits att företräda Svenskarnas parti.

– Nej, vi har tidigare gått ut med att han uteslutits, säger Stefan Jacobsson.

Även en bekant till Motander, Sebastian Tapper, har tagit kontroll över ett av Sverigedemokraternas mandat i Surahammar. Han dömdes nyligen för att ha slagit en kvinna i ansiktet med flera knytnäveslag i ansiktet på en kvinna och fällt henne till marken. Domen har överklagats till Svea Hovrätt. På sin Facebook har han gillamarkerat Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson, samma sak har han gjort med riksdagskandidaten för partiet, Björn Björkqvist. Dessutom gillar Tapper en podcast, som drivs av ledande aktivister för Svenskarnas parti. Han "gillar" även vit makt-bandet Pluton Svea och den rasideologiska bloggportalen Motpol. Tapper är enligt Stefan Jacobsson inte heller medlem i Svenskarnas parti

– Han är ingen jag känner till i alla fall, säger Jacobsson.

En tredje som tar plats på ett sverigedemokratiskt mandat är Roberth Ström. Han uteslöts ur Sverigedemokraterna 2011 för "partiskadlig verksamhet". Den antirasistiska sajten Inte rasist, men har publicerat vad denna "partiskadliga verksamhet" rör sig om. På nätforum har Ström förnekat Förintelsen och gett uttryck antisemitiska konspirationsteorier. Han har även spridit grov rasism om afrikaner som han kallar "äckliga". I en kommentar på en rasistisk sajt om oroligheterna i Husby 2013 skrev Ström.

"Skjut ihjäl asen".
Mikael Ekman, Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro