utr fn marine le pen

Front National vinner två mandat i det franska parlamentets övre kammare. Front Nationals ledare Marine Le Pen kallar resultatet "en historisk seger".

Front National invald i övre kammaren

Publicerad 2014-09-29

För första gången har Front National vunnit platser i det franska parlamentets övre kammare. "Det är en historisk seger", säger partiledare Marine Le Pen. Valets förlorare blev Socialistpartiet.

Frankrikes parlament består av en undre kammare och en övre kammare. På söndagen var det val till den övre kammaren där Front National vann två mandat. Halva parlamentet på 348 stolar väljs in var tredje år av regionala politiker och ämbetsmän.

En av Front Nationals kandidater, Stephane Ravier, säger i ett uttalande att partiet nu bara har "en dörr kvar att öppna" nämligen att vinna presidentvalet 2017, rapporterar The Guardian.

Front National vann 2012 två mandat i parlamentets undre kammare. I mars växte Front National i kommunvalet och fick bland annat en borgmästare i Marseilles sjunde distrikt. I EU-valet blev partiet Frankrikes största med 24.86 procent av rösterna.

Valet blev ett nederlag för Socialistpartiet som sedan 2011 haft majoritet tillsammans med kommunisterna och de Gröna. Istället kan det borgerliga oppositionspartiet UMP tillsammans med centerpartiet få majoritet.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA