utr fn marine le pen

Front National vinner två mandat i det franska parlamentets övre kammare. Front Nationals ledare Marine Le Pen kallar resultatet "en historisk seger".

Front National invald i övre kammaren

Publicerad 2014-09-29

För första gången har Front National vunnit platser i det franska parlamentets övre kammare. "Det är en historisk seger", säger partiledare Marine Le Pen. Valets förlorare blev Socialistpartiet.

Frankrikes parlament består av en undre kammare och en övre kammare. På söndagen var det val till den övre kammaren där Front National vann två mandat. Halva parlamentet på 348 stolar väljs in var tredje år av regionala politiker och ämbetsmän.

En av Front Nationals kandidater, Stephane Ravier, säger i ett uttalande att partiet nu bara har "en dörr kvar att öppna" nämligen att vinna presidentvalet 2017, rapporterar The Guardian.

Front National vann 2012 två mandat i parlamentets undre kammare. I mars växte Front National i kommunvalet och fick bland annat en borgmästare i Marseilles sjunde distrikt. I EU-valet blev partiet Frankrikes största med 24.86 procent av rösterna.

Valet blev ett nederlag för Socialistpartiet som sedan 2011 haft majoritet tillsammans med kommunisterna och de Gröna. Istället kan det borgerliga oppositionspartiet UMP tillsammans med centerpartiet få majoritet.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro