utr pol fn jean marie le pen

Jean-Marie Le Pen i nytt blåsväder efter antisemitiskt utspel. Ordföranden för den judiska kongressen i Europa kräver nu att hans åtalsimmunitet hävs. (Foto: EU)

Front nationals grundare i ny antisemitisk skandal

Publicerad 2014-06-09

Jean-Marie Le Pen, Front nationals hedersordförande och partiledare Marine Le Pens, far har väckt avsky efter att han gått till angrepp mot en känd judisk skådespelare. "Vi ska ordna en ugn åt honom", sade han. Utspelet har tolkats som en anspelning på nazisternas krematorium.

– Vi ska ordna en ugn åt honom nästa gång, sade han.

Uttalandet har väckt kraftiga reaktioner eftersom det av många tolkats som ett antisemitiskt utspel och en osmaklig anspelning på Förintelsen. Ordföranden för den judiska kongressen i Europa, Moshe Kantor, kräver att Le Pen förlorar sin åtalsimmunitet i Europaparlamentet. Han säger i ett uttalande att "Le Pen visat de europeiska högerextremisternas sanna ansikte, bara dagar efter deras valframgångar till Europaparlamentet". Och "Medan några har försökt tvätta och göra dessa partier legitima visar Le Pen att de fortfarande står på en grund av hat, antisemitism och främlingsfientlighet", rapporterar The Wall Street Journal. SOS rasism har meddelat att de kommer att polisanmäla Le Pen.

Jean Marie Le Pens dotter, Marine Le Pen som är partiledare i Front national har kallat uttalandet för ett "politiskt misstag".

– Jag är övertygad att tolkningen som gjorts av hans kommentar bygger på ett misstörstånd. Men med anledning av Jean-Marie Le Pens långa erfarenhet är det ett politiskt misstag att han inte förstått hur hans formulering kunde tolkas och att det får konsekvenser för Front national, sa hon till Le Figaro.

Bara för ett par veckor sedan hamnade Jean-Marie Le Pen i hetluften efter att ha sagt att det dödliga viruset Ebola "kan lösa den demografiska explosionen på ett par tre månader".

Jean-Marie Le Pen har även tidigare uttryckt antisemitism och dömdes 2012 för att ha förringat Förintelsen då han hävdat att "Den tyska ockupationen, åtminstone i Frankrike inte var speciellt inhuman" och att gaskamrarna "var en detalj i andra världskrigets historia". Partiledare Marine Le Pens åtalsimmunitet har hävts av europaparlamentet efter att en polisutredning angående hets mot folkgrupp inleddes mot henne. I Ett valtal 2010 jämförde hon muslimska bönestunder på franska gator med den nazityska ockupationen under andra världskriget.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro