marine le pen

Front National gjorde ett bättre val än vad partiledare Marine Le Pen inför valet vågat förutspå. (Foto: Frederic Maigrot)

Genombrott för Front national

Publicerad 2014-03-31

De franska kommunalvalen blev en framgång utan dess like för Front national, större än vad partiet offentligt vågade hoppas på under valkampanjen.

Kommunlvalet som har avgjorts i två omgångar de senaste söndagarna bekräftade Socialistpartiets och François Hollandes svaga ställning, de konservativas frammarsch, och inte minst ett genombrott för Front national.

Partiet fick drygt 6 procent av rösterna trots att man inte kandiderade i alla valkretsar. Och i mandat är förändringen stor: Efter valet 2008 hade partiet 80 platser i olika kommunfullmäktige. I årets val var målsättningen 1 000 platser – det blev 1 496. Därutöver fick andra högerextrema kandidater 102 platser.

Front National får nu borgmästarposten i åtminstone tio städer. De flesta ligger i sydöstra Frankrike, partiets kärnområde, men också några i norra delen av landet. I Marseille vann partiet också 7:e sektorn, ett område där också många invandrare bor, vilket visar att Front National kan få stöd också i sådana grupper.

En plump i segerbilden var att tre ledande inom partiet, varav två viceordförande, inte tog hem sina kommuner. Marine Le Pens och FN:s valkampanj var medvetet ickeideologisk. FN lanserades helt enkelt som alternativet till det gamla politiska etablissemanget. Och vad valresultatet tydligt visar är att extremhögern nu har etablerat sig som en självständig politisk kraft på både nationell och lokal nivå – ett parti som det är helt OK att rösta på.
Erik Sidenbladh

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA