marine le pen

Front National gjorde ett bättre val än vad partiledare Marine Le Pen inför valet vågat förutspå. (Foto: Frederic Maigrot)

Genombrott för Front national

Publicerad 2014-03-31

De franska kommunalvalen blev en framgång utan dess like för Front national, större än vad partiet offentligt vågade hoppas på under valkampanjen.

Kommunlvalet som har avgjorts i två omgångar de senaste söndagarna bekräftade Socialistpartiets och François Hollandes svaga ställning, de konservativas frammarsch, och inte minst ett genombrott för Front national.

Partiet fick drygt 6 procent av rösterna trots att man inte kandiderade i alla valkretsar. Och i mandat är förändringen stor: Efter valet 2008 hade partiet 80 platser i olika kommunfullmäktige. I årets val var målsättningen 1 000 platser – det blev 1 496. Därutöver fick andra högerextrema kandidater 102 platser.

Front National får nu borgmästarposten i åtminstone tio städer. De flesta ligger i sydöstra Frankrike, partiets kärnområde, men också några i norra delen av landet. I Marseille vann partiet också 7:e sektorn, ett område där också många invandrare bor, vilket visar att Front National kan få stöd också i sådana grupper.

En plump i segerbilden var att tre ledande inom partiet, varav två viceordförande, inte tog hem sina kommuner. Marine Le Pens och FN:s valkampanj var medvetet ickeideologisk. FN lanserades helt enkelt som alternativet till det gamla politiska etablissemanget. Och vad valresultatet tydligt visar är att extremhögern nu har etablerat sig som en självständig politisk kraft på både nationell och lokal nivå – ett parti som det är helt OK att rösta på.
Erik Sidenbladh

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro