Gripen nazist i Kärrtorp dömd för vapenbrott

Publicerad 2014-01-21

En 19-årig nazist som greps i samband attacken mot antinazister i Kärrtorp i december har dömts för en annan händelse då han beväpnad med kniv sprejat nazistpropaganda i Tierp. Även en 25-årig aktivist i Svenska motståndsrörelsen har dömts för händelsen.

Natten mellan den 28 och 29 mars förra året klottrade 19-åringen och en 25-åring propaganda för nazistiska Svenska motståndsrörelsen på en matbutik och på stationshuset i Örbyhus. Vittnen tipsade polisen om att de två nazisterna, som polisen senare kunde stoppa när de färdades i en bil. I bilen fann polisen klistermärken från Svenska motståndsrörelsen och en sprejflaska. 19-åringen var dessutom beväpnad med tårgas och kniv.

I förhör har 19-åringen nekat till brott. Han medger dock att han är medlem i den militanta nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen. Även 25-åringen nekar till brott.

19-åringen dömdes den 16 januari av Uppsala tingsrätt för skadegörelse, brott mot knivlagen och vapenbrott till dagsböter. 25-åringen dömdes också till dagsböter för skadegörelse.

I slutet av december förra året var 19-åringen en av de 26 aktivisterna i Svenska motståndsrörelsen som greps i samband med den våldsamma attacken mot en antinazistisk manifestation i Kärrtorp. Nazisterna slängde flaskor och smällare mot deltagarna på demonstrationen som innefattade barnfamiljer.

Svenska motståndsrörelsens propagandaspridning i form av klotter har uppmärksammats på en rad platser. I Kärrtorp greps nyligen tre personer som misstänks för skadegörelse i Kärrtorp. Brott mot vapenlagen är också ett brott som är vanligt förekommande bland Svenska motståndsrörelsens aktivister. Nazistorganisationen uppmanar sina aktivister att beväpna sig. Det är inte ovanligt att organisationens aktivister gör sig skyldiga till grova våldsdåd där kniv varit inblandad. Förra året dömdes till exempel en aktivist för ett knivmord i Vallentuna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA