Gyllene gryning tillåts kandidera till EP-valet

Publicerad 2014-05-12

Det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning, vars partiledare sitter häktad, tillåts att ställa upp i Europaparlamentsvalet. Det har högsta domstolen beslutat. Samtidigt pågår en utredning mot partiet, som anklagas för att vara en kriminell organisation.

Det har varit ovisst om Gyllene gryning ska tillåtas att ställa upp i EP-valet eftersom det pågår en utredning mot partiet. Sex av partiets parlamentsledamöter sitter häktade i väntan på rättegång, bland dessa är partiledare Nikolaos Michaloliakos. Tolv av partiets 18 parlamentsledamöter har genom parlamentsbeslut förlorat sin åtalsimmunitet. Partiet har kopplats till flera våldsbrott, bland annat mordet på en antifascistisk musiker och en pakistansk migrant och kan komma att förbjudas för att vara en kriminell organisation. Rättegångar kopplade till partiet väntas inledas i oktober.

Högsta domstolen meddelade på söndagen att Gyllene gryning kan ställa upp i europaparlamentsvalet eftersom det ännu inte bevisats om det är en kriminell organisation. Enligt grekisk lag kan endast dömda kandidater hindras från att ställa upp i val. Det räcker inte att de utreds för brott, rapporterar AFP.

Ingen av Gyllene grynings 42 kandidater till Europaparlamentsvalet sitter i det grekiska parlamentet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro