Gyllene gryning tillåts kandidera till EP-valet

Publicerad 2014-05-12

Det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning, vars partiledare sitter häktad, tillåts att ställa upp i Europaparlamentsvalet. Det har högsta domstolen beslutat. Samtidigt pågår en utredning mot partiet, som anklagas för att vara en kriminell organisation.

Det har varit ovisst om Gyllene gryning ska tillåtas att ställa upp i EP-valet eftersom det pågår en utredning mot partiet. Sex av partiets parlamentsledamöter sitter häktade i väntan på rättegång, bland dessa är partiledare Nikolaos Michaloliakos. Tolv av partiets 18 parlamentsledamöter har genom parlamentsbeslut förlorat sin åtalsimmunitet. Partiet har kopplats till flera våldsbrott, bland annat mordet på en antifascistisk musiker och en pakistansk migrant och kan komma att förbjudas för att vara en kriminell organisation. Rättegångar kopplade till partiet väntas inledas i oktober.

Högsta domstolen meddelade på söndagen att Gyllene gryning kan ställa upp i europaparlamentsvalet eftersom det ännu inte bevisats om det är en kriminell organisation. Enligt grekisk lag kan endast dömda kandidater hindras från att ställa upp i val. Det räcker inte att de utreds för brott, rapporterar AFP.

Ingen av Gyllene grynings 42 kandidater till Europaparlamentsvalet sitter i det grekiska parlamentet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA