genre forintelsen minne

Här hedras Förintelsens offer

Publicerad 2014-01-27

27:e januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I år har Forum för levande historia temat romer under Förintelsen. Expo Idag har ställt samman några av de minnesceremonier som kommer att hållas runt om i landet.

Det har idag gått 69 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades. År 2005 tillkännagav FN att den 27:e januari ska bli en internationell minnesdag för Förintelsens offer, och runt om i landet hålls det idag minnesceremonier och manifestationer.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm kommer det att vara möjligt att gå på en ceremoni där bland annat EU- och demokratiministern Birgitta Ohlsson och Forum för levande historias överintendent Eskil Franck håller tal. Talen börjar vid 16:00 men torget är öppet från 13:00 för att allmänheten ska kunna se utställningen Romerna under Förintelsen.

Integrationsministern Erik Ullenhag kommer att hålla tal vid två minnesceremonier. Den ena kommer att hållas i Vasaparken, Göteborg och startar 16:10. Den andra är i Borås och arrangeras bland annat av den judiska föreningen och Romani kulturförening. Den startar 17:50 och kommer att hållas vid kulturhuset.

I Malmö har bland annat ABF tillsammans med Röda korset och Förintelsens Ögonvittnen anordnat en heldag på Malmös stadsbibliotek, där allmänheten mellan 13:00 och 19:00 under temat " Om detta måste berättas – Från fakta till förståelse" kan delta på olika föreläsningar och se filmer om Förintelsen.

I år är temat på Dunkerns Kulturhus i Helsingborg romer under Förintelsen. Det har gått 70 år sedan natten då alla fångar på den så kallade "Zigenaravdelningen" avrättades. Natten har senare kallats för "Zigenarnatten".

Om du vill veta mer om vilka städer som kommer att uppmärksamma minnesdagen kan du läsa mer på Forum för levande historias hemsida.
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro