ukip england expoidag

UKIP:s partiledare Nigel Farage får kritik för samarbete med Sverigedemokraterna. (Foto: Expo)

Hård kritik mot UKIP efter allians med SD

Publicerad 2014-06-19

Efter att Sverigedemokraterna och UKIP gått ut med att de bildar en EU-grupp tillsammans har brittiska medier granskat Sverigedemokraterna. Grova rasistiska uttalanden från SD-politiker och partiets förflutna lyfts fram.

På onsdagen meddelades att Sverigedemokraterna kommer att ingå i gruppen EFD i Europaparlamentet med det engelska UKIP och italienska Beppe Grillos parti, Femstjärnan. I Gruppen ingår även litauiska nationalkonservativa Ordning och Rättvisa, tjeckiska Svobodni, lettiska ZZS och en enskild ledamot som lämnat franska Front National.

I England har UKIP:s val av allierade skapat uppmärksamhet och då är det framför allt samarbetet med Sverigedemokraterna medierna reagerat på. De brittiska läsarna får ta del av sverigedemokraters rasistiska uttalanden och partiets historia. Den engelska tidningen The Guardian skriver att UKIP allierar sig med högerextremister och lyfter fram att det i Sverigedemokraternas första styrelse satt flera personer med bakgrund inom nazistiska grupper som Nordiska rikspartiet och fascistiska Nysvenska rörelsen. Tidningen rapporterar också om att det i Sverigedemokraternas barndom var vanligt med nazistuniformer på partimöten.

Även händelser som inträffat mer nyligen rapporterar Guardian om. Ett exempel är den så kallade järnrörsskandalen partitoppar beväpnat sig med järnrör i centrala Stockholm. Den engelska tidningen Politics rapporterar om Marie Stensby, tidigare suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse, som på en hatsajt skrev att hon hoppas att ensamkommande flyktingbarn "svälter sig själva till döds."
En brittisk liberaldemokrat säger till Guardian att UKIP hänger i Europaparlamentet med "drägget från extremhögern".

UKIP:s partiledare Nigel Farage bedyrar för den engelska pressen att han försäkrat sig om att Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg och Peter Lundgren "distanserat sig från sitt partis extrema förflutna".

De två har undertecknat ett brev med rubriken "Vi erkänner och lär oss av våra misstag".
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro