skola fnu nationell idag

Nationaldemokraternas tidigare flaggskepp Nationell Idag går i graven efter år av splittring och förändring. (Foto: Expo)

Högerextrem tidning i konkurs

Publicerad 2014-10-15

Tidningen Nationell Idag, som under senare tid letts av den uteslutne sverigedemokraten Patrik Ehn har gått i konkurs. "Vi beklagar djupt att tidningen läggs ned", står det på Nationell Idags hemsida. De senaste åren har verksamheten kantats av splittringar och förändringar.

På tisdagen meddelade Nationell Idag att de begärt konkurs efter att de inte lyckas nå tillräckligt med prenumeranter.

2010 skapade Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag stora rubriker då det stod klart att den beviljats presstöd. Att tidningen beviljades presstöd sågs som en stor seger i den högerextrema miljön. Samtidigt framfördes kritik mot presstödsnämnden. Den dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth öppnade upp för att se över nämndens regelverk. Martin Ahlquist, chefredaktör på Fokus avgick i samma veva från presstödsnämnden, med motiveringen att han inte kan medverka till att "skattepengar finansierar rasism".

Nationell Idag har fortsatt att beviljas presstöd på miljonbelopp år efter år. Internt har det dock fungerat sämre för tidningen. 2012 utbröt en maktkamp om tidningen. Chefredaktören Vavra Súk sparkades. Súk anklagades för att ha förskingrat pengar. I en motoffensiv inledde Súk ett tvistemål mot Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson som han anklagade gått över sina befogenheter. Súk menade att Abramsson inte hade befogenhet att sparka honom, då Súk själv satt i Föreningen Nationell Idags styrelse, som äger tidningen.

Vavra Súk tog sedermera med sig stora delar av Nationell Idags redaktion och startade tidningen Nya Tider, en tidning som konkurerade med Nationell Idag och som även beviljats presstöd.

I februari i år släppte Nationaldemokraterna, strax innan partiet upphörde, kontrollen över Nationell Idag. Tidningen köptes av Björn Herstad som klev in som ordförande. Herrstad var tidigare aktiv i Nationaldemokraterna och ledare för partiets ungdomsförbund i Värmland. 2003 var han med och bildade den högerextrema tidningen Folkets Nyheter.

Under Herstads ledning trädde den uteslutne sverigedemokraten Patrik Ehn in som chefsredaktör. Ehn har efter utträdet ur Sverigedemokraterna blivit en profil i den rasideologiska så kallade identitära-rörelsen, även andra högerextrema aktörer som Patrik Forsén i Nordisk ungdom kopplades till tidningen. Tidningen började beskrivas som "oberoende sverigedemokratisk" och framträdande blev en kritik mot Sverigedemokraternas nuvarande ledning och ett stöd för partiets så kallade bunker eller tradionalistiska falang.

Det nya projektet med Nationell Idag blev dock kortvarigt då Björn Herstad drog sig ur.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro