sdl kamil ryba

Kamil Ryba Swedish Defence Leagues ledare på en counterjihad-manifestation i Stockholm 2012. Nu har han tagit på sig hot mot Göteborgs-Tidningens redaktion. (Foto: Expo)

Högerextremist tar på sig hot mot redaktion

Publicerad 2014-01-24

I går utrymdes Göteborgs-Tidningens redaktion efter att ett misstänkt paket hittats. Ledaren för det den antimuslimska organisationen Swedish Defence League har tagit på sig händelsen. I paketet låg en Koran och en kniv.

Efter att huset där TV4 och GTs redaktioner sitter hade utrymts sköt polisens bombtekniker sönder paketet. Det innehöll dock ingen bomb. Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen.

– Paketet innehöll saker som uppfattades som hotfulla, säger Björ Blixter, polisen presstalesman i Västra Götaland till Expressen.

Kamil Ryba, ledare för den lilla grupperingen Swedish Defence Leauge, SDL, har, enligt GT, tagit på sig händelsen. Ryba har tidigare hotat GT. I slutet av förra året kastade han ägg på redaktionens fönster och sa, enligt vittnesmål på redaktionen, att han nästa gång skulle komma tillbaka med en kniv. På twitter beskriver han torsdagens hot för en "politisk aktion."

– Kniven hör ihop med Koranen helt enkelt, med hela islam. Det är ju en våldsam ideologi. Det är inte en religion, uppger Ryba, rapporterar Expressen.

Händelsen utreds av polisen som olaga hot.

Swedish Defence League grundades 2011 och är en systerorganisation till English Defence League. SDL verkar i huvudsak via sin Facebooksida.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro