sdl kamil ryba

Kamil Ryba Swedish Defence Leagues ledare på en counterjihad-manifestation i Stockholm 2012. Nu har han tagit på sig hot mot Göteborgs-Tidningens redaktion. (Foto: Expo)

Högerextremist tar på sig hot mot redaktion

Publicerad 2014-01-24

I går utrymdes Göteborgs-Tidningens redaktion efter att ett misstänkt paket hittats. Ledaren för det den antimuslimska organisationen Swedish Defence League har tagit på sig händelsen. I paketet låg en Koran och en kniv.

Efter att huset där TV4 och GTs redaktioner sitter hade utrymts sköt polisens bombtekniker sönder paketet. Det innehöll dock ingen bomb. Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen.

– Paketet innehöll saker som uppfattades som hotfulla, säger Björ Blixter, polisen presstalesman i Västra Götaland till Expressen.

Kamil Ryba, ledare för den lilla grupperingen Swedish Defence Leauge, SDL, har, enligt GT, tagit på sig händelsen. Ryba har tidigare hotat GT. I slutet av förra året kastade han ägg på redaktionens fönster och sa, enligt vittnesmål på redaktionen, att han nästa gång skulle komma tillbaka med en kniv. På twitter beskriver han torsdagens hot för en "politisk aktion."

– Kniven hör ihop med Koranen helt enkelt, med hela islam. Det är ju en våldsam ideologi. Det är inte en religion, uppger Ryba, rapporterar Expressen.

Händelsen utreds av polisen som olaga hot.

Swedish Defence League grundades 2011 och är en systerorganisation till English Defence League. SDL verkar i huvudsak via sin Facebooksida.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA