Hotade tidning – begärs häktad

Publicerad 2014-01-27

Kamil Ryba, ledare för den antimuslimska organisationen Swedish Defence League, SDL, begärs häktad misstänkt för att vid upprepade tillfällen ha hotat GT.

Förra veckan fick redaktionerna till TV4 och GT, utrymmas efter att ett misstänkt paket hittats. Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen och Expressens och GT:s ansvarige utgivare Thomas Mattsson. Polisens bombgrupp sköt sönder paketet som visade sig innehålla en kniv och Koranen. Ledaren för Swedish Defence Leauge, Kamil Ryba, har tagit på sig händelsen.

I helgen anhölls Kamil Ryba. På måndagseftermiddagen inleds häktningsförhandlingarna mot honom. Han misstänks för brott mot medborgerlig frihet, skriver polisen i ett pressmeddelande. Ryba är dessutom misstänkt för olaga hot, efter en annan händelse den 13 december, också den riktad mot GT. Ryba kastade ägg på redaktionens fönster och ska, enligt vittnen, sagt att han nästa gång skulle återvända med kniv.

Till GT säger åklagare Ulrika Åberg att brottet mot medborgerlig frihet är en ovanlig brottsrubricering.

– Om man tittar på det brottet så står det som så att om man till exempel utöver olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därigenom sätta yttrandefriheten i fara, så kan man dömas för det här. Och med tanke på att det är riktat mot en tidning, mot chefredaktören, det är upprepat, så tänker jag att det skulle kunna vara det här brottet och jag vill ha det prövat.

Swedish Defence League, SDL, grundades 2011 och är en systerorganisation till English Defence League. SDL verkar i huvudsak via sin Facebooksida.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro