Hotade tidning – begärs häktad

Publicerad 2014-01-27

Kamil Ryba, ledare för den antimuslimska organisationen Swedish Defence League, SDL, begärs häktad misstänkt för att vid upprepade tillfällen ha hotat GT.

Förra veckan fick redaktionerna till TV4 och GT, utrymmas efter att ett misstänkt paket hittats. Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen och Expressens och GT:s ansvarige utgivare Thomas Mattsson. Polisens bombgrupp sköt sönder paketet som visade sig innehålla en kniv och Koranen. Ledaren för Swedish Defence Leauge, Kamil Ryba, har tagit på sig händelsen.

I helgen anhölls Kamil Ryba. På måndagseftermiddagen inleds häktningsförhandlingarna mot honom. Han misstänks för brott mot medborgerlig frihet, skriver polisen i ett pressmeddelande. Ryba är dessutom misstänkt för olaga hot, efter en annan händelse den 13 december, också den riktad mot GT. Ryba kastade ägg på redaktionens fönster och ska, enligt vittnen, sagt att han nästa gång skulle återvända med kniv.

Till GT säger åklagare Ulrika Åberg att brottet mot medborgerlig frihet är en ovanlig brottsrubricering.

– Om man tittar på det brottet så står det som så att om man till exempel utöver olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därigenom sätta yttrandefriheten i fara, så kan man dömas för det här. Och med tanke på att det är riktat mot en tidning, mot chefredaktören, det är upprepat, så tänker jag att det skulle kunna vara det här brottet och jag vill ha det prövat.

Swedish Defence League, SDL, grundades 2011 och är en systerorganisation till English Defence League. SDL verkar i huvudsak via sin Facebooksida.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA