Hundratals vände Åkesson ryggen

Publicerad 2014-05-05

Jimmie Åkesson har under starten av Sverigedemokraternas EU-valskampanj på flera orter mötts av vända ryggar. Det började i fredags i Karlskrona där flera hundra vända partiledaren ryggen i protest.

– Vi ville visa att vi inte står för det Jimmie Åkesson står för. Att vända ryggen är ett sätt att visa att vi inte står med Åkesson utan mot honom, säger Belma Puskar från Tillsammans Karlskrona.

Sverigedemokraterna har inlett sin Europavalskampanj och Jimmie Åkesson turnerar runt i Sverige tillsammans med partiets toppkandidater Kristina Winberg och Peter Lundgren. Turnén har inletts med att lokalbor gått ut för att visa att de motsätter sig Sverigedemokraternas politik. I fredags slöt flera hundra personer upp efter att Tillsammans Karlskrona tagit initiativ till en tyst manifestation, som gick ut på att vände Jimmie Åkesson ryggen. Manifestationen i Karlskrona har fått spridning och Jimmie Åkesson möttes även av vända ryggar i Jönköping och Nässjö. I Jönköping höll även svenska kyrkan en utomhus gudstjänst för att markera mot rasism, liksom de gjorde när nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i staden den första maj.

– Det är helt fantastiskt att detta får spridning. De talar till och med om att vända Åkesson ryggen uppe i Norrland. Vårt budskap är att vi vill ha ett samhälle där vi lever tillsammans och alla lever på lika villkor. Det är därför vi motsätter oss Åkessons politik, säger Puskar.

Sverigedemokraternas turné fortsätter och fler manifestationer, där lokalbor vänder Sverigedemokraterna ryggen planeras. På sociala medier mobiliserar Tillsammans för Eskilstuna för att möta Sverigedemokraterna och dess partiledare när han kommer till kommunen.

"Tillsammans visar vi att vi inte accepterar splittringspolitik.", skriver Tillsammans för Eskilstuna på Facebook under parollen "Vi vänder rasismen ryggen".

En liknande manifestation planeras i Örebro.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro