Hundratals vände Åkesson ryggen

Publicerad 2014-05-05

Jimmie Åkesson har under starten av Sverigedemokraternas EU-valskampanj på flera orter mötts av vända ryggar. Det började i fredags i Karlskrona där flera hundra vända partiledaren ryggen i protest.

– Vi ville visa att vi inte står för det Jimmie Åkesson står för. Att vända ryggen är ett sätt att visa att vi inte står med Åkesson utan mot honom, säger Belma Puskar från Tillsammans Karlskrona.

Sverigedemokraterna har inlett sin Europavalskampanj och Jimmie Åkesson turnerar runt i Sverige tillsammans med partiets toppkandidater Kristina Winberg och Peter Lundgren. Turnén har inletts med att lokalbor gått ut för att visa att de motsätter sig Sverigedemokraternas politik. I fredags slöt flera hundra personer upp efter att Tillsammans Karlskrona tagit initiativ till en tyst manifestation, som gick ut på att vände Jimmie Åkesson ryggen. Manifestationen i Karlskrona har fått spridning och Jimmie Åkesson möttes även av vända ryggar i Jönköping och Nässjö. I Jönköping höll även svenska kyrkan en utomhus gudstjänst för att markera mot rasism, liksom de gjorde när nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i staden den första maj.

– Det är helt fantastiskt att detta får spridning. De talar till och med om att vända Åkesson ryggen uppe i Norrland. Vårt budskap är att vi vill ha ett samhälle där vi lever tillsammans och alla lever på lika villkor. Det är därför vi motsätter oss Åkessons politik, säger Puskar.

Sverigedemokraternas turné fortsätter och fler manifestationer, där lokalbor vänder Sverigedemokraterna ryggen planeras. På sociala medier mobiliserar Tillsammans för Eskilstuna för att möta Sverigedemokraterna och dess partiledare när han kommer till kommunen.

"Tillsammans visar vi att vi inte accepterar splittringspolitik.", skriver Tillsammans för Eskilstuna på Facebook under parollen "Vi vänder rasismen ryggen".

En liknande manifestation planeras i Örebro.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA