jimmie akesson

Jimmie Åkesson får intern kritik efter att han i SVT:s utfrågning tog avstånd från lokalpolitikern Michael Hess rasistiska uttalande om muslimer. Hess har försvarats av flera partitoppar. (Foto: Expo).

Intern kritik mot Åkesson efter SVT:s utfrågning

Publicerad 2014-08-27

Efter SVT:s utfrågning av Jimmie Åkesson är flera partikollegor upprörda över hans svar rörande den tidigare vice ordföranden i Karlskrona Michael Hess. Hess dömdes tidigare i år för hets mot folkgrupp.

Hess hade hävdat att "det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära." Ett påstående som flera av Sverigedemokraternas partitoppar tyckte var oproblematiskt. Bland andra Sverigedemokraternas ordförande i Karlskrona och Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, försvarade honom.

– Hess pekar på en överrepresentation av brott och han säger att överrepresentationen beror på islams kultur och jag är helt övertygad om att det stämmer, sa SD:s rättspolitiske talesman Richard Jomshof, till Expo Idag i maj i år.

I Sverigedemokraternas partiorgan SD-kuriren stod det:
"Det som Hess påstått är, i partiledningens ögon, i sak korrekt men väl generaliserande uttryckt".

På utfrågningen gav Jimmie Åkesson ett helt annat besked om Hess uttalande.
– Dels är det inte politik och dels är det ingenting som partiet tycker heller, sa Åkesson

Partiledaren fortsatte.

– Det finns människor i det svenska samhället och följaktligen i vårt parti och sannolikt också i andra partier som har de här åsikterna och som inte förstår att man inte tycker så och man utrycker sig i inte på det viset. Gör man det i vårt parti är man inte välkommen.

Åkessons uttalande föll inte i god jord. Det har bloggen "Inte rasist, men..." uppmärksammat. Michael Hess skrev på onsdagen på Facebook:

"Om nu inte Jimmie står bakom mitt uttalande varför ska jag då kämpa vidare?"

Michael Hess fick genast stöttande svar. Bland annat från riksdagsledamoten Carina Herrstedt som menade att Åkesson inte "hunnit tänka efter". Till SVT Blekingenytt hävdar Richard Jomshof att Åkesson uttryckt sig generellt om vilka uppfattningar som "hör hemma i partiet".
- Jag upplevde inte att han kommenterade fallet med Michael Hess, säger Jomshof till SVT.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro