Israels utrikesminister kritiseras

Publicerad 2014-07-22

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman manade igår israeler att bojkotta alla arabiska affärer i landet som strejkar till stöd för befolkningen i Gaza. Något han möter kritik för.

"Israels utrikesminister trampar på grundläggande demokratiska värderingar", skriver den Israeliska tidningen Haaretz och menar att Israeliska medborgare av arabisk etnicitet måste ha rätt att demonstrera mot sin egen regering precis som alla andra medborgare.

Liebermans uttalande från igår har kritiserats som ett försök att vinna politiska poäng inom den israeliska extremhögern i tid då de anti-arabiska tongångarna blir allt tydligare i landet. På demonstrationer i landet har slagord som "död åt araber" skanderats och palestinska flaggor har bränts.

Avigdor Lieberman, partiledare och grundare av det nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu och som tidigare åtalats för korruption, pengatvätt och bedrägeri, något han senare friades för, har under sin karriär gjort sig känd för flera kontroversiella uttalanden.

2006 anklagade han arabiska ledamöter i Knesset, som träffat Hamas, för att vara nazister och kollaboratörer. Han uttryckte i samband med detta även en förhoppning om att deras öde skulle vara detsamma som nazistiska kollaboratörers vid rättegången i Nürnberg.

Lieberman uttalade även 2009 att en ockupation av Gazaremsan var onödig och att Israel istället ska fortsätta bekämpa Hamas på samma sätt som USA bekämpade Japan under andra världskriget. Han åsyftande då troligen på atombombningen av Hiroshima och Nagasaki.
Haris Grabovac

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro