Israels utrikesminister kritiseras

Publicerad 2014-07-22

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman manade igår israeler att bojkotta alla arabiska affärer i landet som strejkar till stöd för befolkningen i Gaza. Något han möter kritik för.

"Israels utrikesminister trampar på grundläggande demokratiska värderingar", skriver den Israeliska tidningen Haaretz och menar att Israeliska medborgare av arabisk etnicitet måste ha rätt att demonstrera mot sin egen regering precis som alla andra medborgare.

Liebermans uttalande från igår har kritiserats som ett försök att vinna politiska poäng inom den israeliska extremhögern i tid då de anti-arabiska tongångarna blir allt tydligare i landet. På demonstrationer i landet har slagord som "död åt araber" skanderats och palestinska flaggor har bränts.

Avigdor Lieberman, partiledare och grundare av det nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu och som tidigare åtalats för korruption, pengatvätt och bedrägeri, något han senare friades för, har under sin karriär gjort sig känd för flera kontroversiella uttalanden.

2006 anklagade han arabiska ledamöter i Knesset, som träffat Hamas, för att vara nazister och kollaboratörer. Han uttryckte i samband med detta även en förhoppning om att deras öde skulle vara detsamma som nazistiska kollaboratörers vid rättegången i Nürnberg.

Lieberman uttalade även 2009 att en ockupation av Gazaremsan var onödig och att Israel istället ska fortsätta bekämpa Hamas på samma sätt som USA bekämpade Japan under andra världskriget. Han åsyftande då troligen på atombombningen av Hiroshima och Nagasaki.
Haris Grabovac

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA