Jobbik-politiker förnekar Förintelsen

Publicerad 2014-02-14

En politiker i det högerextrema ungerska partiet Jobbik beskrev Förintelsen som en bluff. Efter kritik skriver partiet att det är "beklagligt" att delar av den ungerskjudiska befolkningen utnyttjar Förintelsen för "egen politisk vinning."

I den ungerska staden Debrecen beskrev den lokala Jobbik-politikern, Tibor Agoston, Förintelsen som en bluff på ett politiskt möte. Agoston har polisanmälts för att förnekat Förintelsen. På torsdagen skrev Jobbik i ett uttalande att partiet fördömer alla typer av folkmord, och hedrar alla oskyldiga offer. Partiet tillade dock att det samtidigt "beklagar en del av ungerska judar som inte vill hedra Förintelsens offer, utan använda de för sin egen materiella och politiska vinning". Tibor Agoston säger att han ställer sig bakom sitt partis uttalande, rapporterar Politics.hu.

Jobbik sprider frekvent antisemitism och företrädare har tidigare förnekat Förintelsen i parlamentet. Jobbik-ledamoten Tamas Gaudi-Nagy motsatte sig förra året att det skulle skrivas in i läroplanen att skolelever skulle besöka förintelse- och koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

– Det har framkommit kritik om hur sanningsenligt minnesplatsen beskriver verkligheten, hävdade Gaudi-Nagy.

Jobbiks utrikespolitiske talesperson Marton Gyongyosi har ifrågasatts "judars rätt att tala om Förintelsen". Han har även uppgett att han betvivlar siffran över antalet ungerska judar som mördades under andra världskriget.

Jobbik har också krävt att ungerska judar ska registreras eftersom de utgör en nationell "säkerhetsrisk".

På fredagen planerar Jobbik en demonstration i en före detta synagoga Esztergom, något som väckt starka protester.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro