Jobbik-politiker förnekar Förintelsen

Publicerad 2014-02-14

En politiker i det högerextrema ungerska partiet Jobbik beskrev Förintelsen som en bluff. Efter kritik skriver partiet att det är "beklagligt" att delar av den ungerskjudiska befolkningen utnyttjar Förintelsen för "egen politisk vinning."

I den ungerska staden Debrecen beskrev den lokala Jobbik-politikern, Tibor Agoston, Förintelsen som en bluff på ett politiskt möte. Agoston har polisanmälts för att förnekat Förintelsen. På torsdagen skrev Jobbik i ett uttalande att partiet fördömer alla typer av folkmord, och hedrar alla oskyldiga offer. Partiet tillade dock att det samtidigt "beklagar en del av ungerska judar som inte vill hedra Förintelsens offer, utan använda de för sin egen materiella och politiska vinning". Tibor Agoston säger att han ställer sig bakom sitt partis uttalande, rapporterar Politics.hu.

Jobbik sprider frekvent antisemitism och företrädare har tidigare förnekat Förintelsen i parlamentet. Jobbik-ledamoten Tamas Gaudi-Nagy motsatte sig förra året att det skulle skrivas in i läroplanen att skolelever skulle besöka förintelse- och koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

– Det har framkommit kritik om hur sanningsenligt minnesplatsen beskriver verkligheten, hävdade Gaudi-Nagy.

Jobbiks utrikespolitiske talesperson Marton Gyongyosi har ifrågasatts "judars rätt att tala om Förintelsen". Han har även uppgett att han betvivlar siffran över antalet ungerska judar som mördades under andra världskriget.

Jobbik har också krävt att ungerska judar ska registreras eftersom de utgör en nationell "säkerhetsrisk".

På fredagen planerar Jobbik en demonstration i en före detta synagoga Esztergom, något som väckt starka protester.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA