Judiska centralrådet: "Åkesson bekänn färg"

Publicerad 2014-06-25

Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi kräver att Jimmie Åkesson bekänner färg. Det efter att Expo Idag visat att Sverigedemokraterna samarbetar med italienska Femstjärnerörelsen, vars partiledare Beppe Grillo spridit antisemitiska konspirationsteorier. Även Svenska kommittén mot antisemitism fördömer judehatet i Sverigedemokraternas EU-grupp.

– Jimmie Åkesson har snyggat till fasaden och fått människor att tro på vad han säger. Nu måste han bekänna färg. Beppe Grillo i SD:s EU-grupp har uttalat rent antisemitiska föreställningar om att judar styr världen, att judar styr finansen och att judar styr media. Det måste ju vara så att är man med i en sådan grupp så samtycker man till detta. Det handlar inte om vilken fråga som helst. Det handlar om en grundpelare i människosynen, säger Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi.

Posner-Körösi tillägger att hon inte förvånas över Sverigedemokraternas val av samarbetspartner.

– Att Sverigedemokraterna samarbetar med Beppe Grillo tycker jag inte alls är konstigt. De försöker snygga till fasaden, men under de fina kavajerna så är skjortorna fortfarande väldigt bruna. De är inte trovärdiga, säger hon.

Expo Idag rapporterade tidigare på onsdagen om Femstjärnerörelsen, vars partiledare bland annat påstått att all informationen som européer får om Israel- och Palestinakonflikten "filtreras" av en nyhetsbyrå som en före detta Mossad-agent driver. Grillo försvarade skådespelaren Mel Gibson i samband med att han påstått att judar ligger bakom alla krig i världen. I april i år väckte Grillo avsky i Italien när han lade upp en omgjord bild av porten till förintelselägret Auschwitz. Grillo försvarade sig mot kritiken genom att spela på antisemitiska föreställningar, rapporterar Jerusalem post.

"När du rör de mäktiga, så kommer sådana här saker fram. De här lobbygrupperna, affärslobbyn. De är de som gömmer sig bakom vissa tragedier", sa Grillo om kritiken från det judiska samfundet i Italien. Grillo attackerade även en judisk affärsman.

"Vem är bakom De Benedetti, vem är bakom bankerna och bakom finansen?". Den här affärsmakten fortsatte han "ligger bakom förintelser varje år, varje månad, varje dag. Rwanda, gasning i Syrien. Finans- och banksystemet dödar tusentals varje år"

– Det du beskriver är ytterligare en klassisk antisemitisk politiker i europeisk politik. Det är min sammanfattning. Det är en utveckling vi ser och som är minst sagt oroväckande och tystnaden runt omkring är ännu mer oroväckande, säger Posner-Körösi.

Willy Silberstein ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism kallar Beppe Grillos uttalanden för "horribla".

– Det här är klassisk antisemitism och går tillbaka till förfalskningen Sions vises protokoll, att judar försöker styra världen. Påståenden som vi hör med jämna mellanrum från människor som hatar judar, säger han.

Inte heller Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism förvånas över att Sverigedemokraterna valt att ingå i samma partigrupp som Beppe Grillo.

– Att Sverigedemokraterna, som försöker putsa på sitt anseende kan sitta i en partigrupp i Europaparlamentet där framstående företrädare gör sådana här uttalanden, visar precis vilka Sverigedemokraterna är och varifrån de kommer.

– Om det är så att Sverigedemokraterna varit naiva och inte har kollat upp vilka partier de sitter med, vilket i sig skulle vara högst oseriöst, får de ta konsekvensen och lämna den här partigruppen. De är i en grupp i Europaparlamentet där det finns företrädare som uttrycker påståenden som vi hörde i Tyskland inför Förintelsen. Om de har någon anständighet lämnar de partigruppen, säger Silberstein.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA